Отлични постижения на математиците лингвисти на Езиковата гимназия

За поредна година ученици от ЕГ "Христо Ботев", гр. Кърджали, се представиха отлично на Националната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе от 05.04. до 07.04.2019г. в гр. Хасково с общо 109 участници от VIII-XII клас, разпределени в три възрастови групи.

            Финалисти са Павел СветозаровСарловот 12 клас, класиран на 8 място с 83,5 точки и оценка Отличен 5,50 и Берна Метин Ахад от 11 клас със 71 точки, което се нарежда на една много добра позиция в нейната група. Успехът на учениците е резултат на усилената им  подготовка в часовете поНационална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” с ръководител Маргарита Стамова.

            Участниците в Националната олимпиада се състезават в два кръга- индивидуално и отборно. В индивидуалното състезание те решават тема от три задачи. Във втория кръг според указанията на Националната комисия, се съставят отбори от по 3 или 4 души, които работят съвместно върху една тема.Решаването на задача по математическа лингвистика изисква да се разчитат или разшифроват  текстове  на малко познати езици, с помощта на знанията за езиците като цяло, чрез прилагане на  математически методи, интуиция, въображение и логика. Успехът на Павел и Берна доказва, че когато решаването на задачи доставя удоволствие, тогава идват и успехите.          

           Това съобщиха от Ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини