"Ние вече сме грамотни"-Празник на буквите в Първи клас

Празници много, но най-големият празник в първи клас е  Празникът на буквите.Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента в който с гордост първокласниците  да заявят “Мога да чета и пиша“.

На 10 април най-малките ученици - първолаците от кърджалийското училище ОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ проведоха своите тържества под надслов «Празник на буквите».

Имаха празник, защото вече могат да разпознават и откриват важното и значимото, да усещат красотата на буквите, звука им, да уважават графиката на писмените знаци. Всеки, който умее да пише, чете, говори добре, притежава сила… силата на буквите, на словото,

на онази невидима енергия, която докосва, стопля, гради и увлича.

От тук нататък това велико откритие и изкуство завинаги ще е част от света им.

Гости на тържеството бяха директорът на училището г жа Марияна Пеева , родители, близки и младите артисти аниматори от театър "Чар" - гр. Пловдив, които докоснаха въображението, любознателността им и завинаги запалиха у тях артистичен импулс.

Гостите бяха въведени в Царството на буквите.

Малките ученици пяха песни и рецитираха стихове за буквите. В игрите с артистите показаха, че различават букви и звукове, че знаят гласните и съгласните и умело могат да образуват думи от разместени букви и да конструират изречения от разбъркани думи.

Първокласниците на г-жа Николина Делчева, г-жа Павлина Митрева и г-жа Валерия Бошева вече пишат бързо и лесно думи със зададена начална буква, усещат обеззвучаването в края на думата и правят проверка за правопис, знаят наизуст българската азбука и заслужиха своя празник. Буквара е златното ключе към знанието.Разделяме се с него без тъга, защото поемаме Читанката и  дългия път на познанието.  
Малките ученици се сбогуваха със своето букварче и посрещнаха неговата по – голяма сестра – читанката.

Учителите на първолаците се обърнаха към своите ученици с посланието:

„Мили първокласници,  ние  вярваме, че с любов ще   разлиствате  страниците на книгите и ще полетите с техните крила по дългия път на познанието.  Винаги помнете, че Слънцето огрява хора, планини, морета и всеки кът на нашата земя, а книгата огрява сърцата и душите на хората – там където слънчевите лъчи не могат да  проникнат.  Доверявайте се на книгите, защото те мълчат, когато е необходимо, и ни дават ценни съвети, когато вече сме готови да ги разберем“

А може ли празник без музика? След интересните игри с буквите първолаците се потопиха в магията на българската народна музика.

Тържествата бяха интересни и завършиха неусетно.

Директорът на училището г-жа Марияна Пеева поздрави  малките първокласници с техния празник на знанието.

Тя изрази увереност, че децата са заобичали книжките и те  ще станат верен техен спътник в живота,  защото „книгата е споделен опит, знание и мъдрост”.

 Пожела им да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието и да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!

Всеки първокласник на ОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ получи Удостоверение за

грамотност от директора на училището и   пъстра шарена книжка за подарък от родителите им, а почерпката беше достойна  дори и за бал в „Царството на буквите”.

Елена Младенова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини