Принцове и принцеси-Казахстан

Изображение 1 от 4

    В края на миналия и началото на настоящия век плеяда от технократични принцове и принцеси смениха или се готвеха да сменят военновременните династични крале и некоронванирепубликански лидери в редица страни на Азия, Африка , Европа и Америка. Променливият успех на този феномензатвърди или разклати следвоенната стабилност в отделни страни и региони и промени характера и съдбите на цели държави и народи. Да припомним свързаните с това факти и обстоятелства.

    Казахстан

    Казахстан е една от най-големите държави в света, с територия 5 пъти по-голяма от Франция и мултиетническо население от 18 млн. души, включително 1 млн. волжски немци и 20 000 насилствено преселени след Втората световна война от Крим, Бесарабия и Таврия българи. Страната е изключително богата на нефт, газ, уран, хром и други полезни изкопаеми. На нейна територия се намира и космодромът Байконур, откъдето на 12 април 1961 г. полетя първият човек в космоса Юрий Гагарин.

    Казастан е най-голямата съюзна република в състава на СССР. Първият секретар на Казахстанската комунистическа партия (КПК) Динмухамед Кунаев е член на ПБ на КПСС и най-авторитетният представител на тюркските републики във висшето ръководство на СССР. По негово време и под негово покровителство изгрява звездата на роденият през 1940 г. в селско семейство днешен пълновластен управител на независима Република Казастан Нурсултан Абишулы Назарбаев.

    Политическата си кариера Назарбаев започва като комунистически партиен секретар на металургичния комбинат в Караганда през 1973 г. и се издига до секретар на ЧК на КПК през 1979 г. и председател на Министерския съвет на републиката в периода 1984-1989 г. На 16-тия конгрес на КПК в началото на 1986 г. Назарбаев остро критикува политиката на застой на Кунаев, в резултат но което същият е свален от Горбачов и заменен с руснака Генадий Колбин.  Този акт провокира националистическите чувства на казахите и води до масови декемврийски протести и размирици, известни под името „желтоксан“ (декември) и потушени от вътрешните войски на СССР.  В крайна сметка през 1989 г. Назарбаев оглавява КПК, става заместник-председател на Върховния съвет на СССР и член на ПБ на КПСС. Той е ревностен привърженик на СССР и единствен от съветските ръководители не участва и не подписва Беловежкото съглашение от 1991 г. за ликвидирането на Съветския съюз. Той е първият и единствен президент на Казахстанската ССР (1990-1991 г.), първият и единствен засега президент на Република Казахстан (от декември 1991 г.), която последна от бившите съветски републики обявява своята независимост на 16 декември 1991 г., точно 5 години след «желтоксан». През април 2011 г. за 4-ти път е преизбран за президент на Казахстан, чиято конституция предполага само 2 президентски мандата.

    Управлението му се характеризира с изключителни президентски пълномощия. Назарбаев еднолично назначава правителството и може да разпуска парламента. Членовете на неговото семейство и приближените му изцяло контролират икономиката и политиката на страната, чийто БВП от 0.6 трилиона долара е на 43-то място в света, и той не случайно е считан за „един от основните олигарси“ в постсъветска Централна Азия. Смята се, че има сериозни финансови облаги и от своите „специалните“ си отношения с казахско-израелския бизнесмен Александър Машкевич, за когото се говори, че до 2004 г. е успял да завземе контрола над 1/4 от казахстанската икономика.

    Назърбаев е главен фактор за политическата стабилност в страната. Под негово ръководство страната поддържа добри отношения с Русия и Китай и активни контакти със САЩ, които усилено изграждат нови лобита в бившите съветски републики за участие в стратегическите ми проекти в Централна Азия. Във вътрешната си политика и запазването на властта си той се осланя най-вече на доверен неказах - Масим Каримов(1965), бивш министър-председател и понастоящем  шеф на КНБ на Казахстан, тясно свързан с руското и китайско разузнаване.

    През 1962 г. Назарбаев сключва брак със Сара Алписовна, от която има 3 дъщери, които по подобие на 3-те казахски „джуса“ (джинса) – стария (югоизточния, от който произлиза кланът Назърбаеви), средния (централния) и новия (западния), делят семейния си и фамилен бизнес на сферите на интереси и влияние.

    Голямата му дъщеря Дарига (1963) е доктор по политически науки и зам.-Председател на Долната камара на парламента. Омъжва се за Рахат Алиев (син на бивш министър на здравеопазването), който последователно заема постовете зам.началник на финансовата полиция, зам.началник на Държавна сигурност и  зам.-Министър на външните работи, чрез които създава или установява контрол върху компании в сферата на медиите, банките и аграрните индустрии. Поради опасения, че първият му зет заговорничи целейки се в поста му Назарбаев го изпраща посланик в Австрия, а по-късно го обвинява в убийството на руската му любовница, въз основа на което Алиев влиза в австрийски затвор и в хода на следствието е намерен обесен в килията си.

    От брака си с Алиев Дарига има 2-ма сина: Нурали Алиев (1985) – зет на финансов министър, управител на Банката за развитие на Казахстан и главен акционер в Транстелеком АД, и Айсултан Назарбаев (1990) – считан за вероятен приемник на дядо си.

    Средната му дъщеря Динара (1967) оглавява Образователна Фондация „Назарбаев“, която е основен акционер в Националната банка на Казахстан. Според статистиката на списание Forbesот 2011 г. тя е най-богатата жена в Казахстан, с лично богатство от 1.3 млрд.долара. Омъжена е за Тимур Колибаев (син на бивш министър на строителството), който е бивш първи вицепрезидент на държавната петролна компания „КазМунайГаз“, а понастоящем е първи заместник-председател на националната холдингова комания „Самрук Казина“.

    От брака си Динара има син Алтай (1990) и 2 дъщери.

    Най-малката му дъщеря на Алия(1980) е видна бизнес-дама – управител на компания „Елитстрой“, която е основен участник в строителството на новата казахстанка столица Астана. Тя е глезената дъщеря на Назърбаев, с образование и специализация по изкуствата в Швейцария, Англия и САЩ и връзки в тамошните светски среди. Известна е с разточителството си и пищните купони които организира; говори се, че на 30-тия й рожден ден са присъствали БритниСпийрс и ДжениферЛопес срещу покани от 5 млн. долара.Тщестлавието й отрежда ролята на „внучката на Темерлан“ в международната коо-продукция на филмов сериал по повод 550-годишнината от създаването на Великата империя на внука на Чингис хан.

    Алия е разведена със сина на бившия президент на КиргистанАскар Алиев. По този повод в Казахстан битува вицът, че най-малкият зет на Назърбаев е киргизец, понеже казахстанската икономика не може да понесе „трети зет“. След развода си Алия прави 3 бързи брака от които има 2 деца.

    Нурсултан Назърбаев„по азиатски“ ловко и безпощадно манипулира приближените си и елиминира конкурентите застрашаващи едноличната му власт. Влошеното му напоследък здраве и тежестта на годините обаче, тепърва ще усилват апетитите и борбата между принцовете на клана Назърбаевиза неговото наследство, а и вътре и извън големите казахски „джинсове“.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини