Нова книга по математика на учителя Вълчо Милчев

Излезе от печат новата книга на учителя по математика Вълчо Милчев. Книгата, озаглавена „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, Домино, Граф, Чевиани” представлява сборник от статии по различни теми от геометрията, алгебрата, комбинаториката, теорията на числата и математическия анализ. Издаде я издателството УНИМАТ на Съюза на математиците в България с подкрепата на Община Кърджали и лично на кмета инж. Хасан Азис. Редактор е професор Петър Бойваленков. Той е доктор на математическите науки, заместник директор на Института по математика и информатика на БАН и заместник председател на Съюза на математиците в България.

Книгата е предназначена за ученици с повишен интерес към математиката, а също и за учители на такива ученици. Започва със статия за известната теорема на Микел и завършва с темата за нехомогенните линейни рекурентни уравнения. Темите в книгата са вдъхновени от работата му по подготовката на учениците за математически олимпиади, конкурси и конференции. Голяма част от статиите или части от тях са вече публикувани в математически издания в България, Испания, Канада, Русия и САЩ.

През годините, когато Милчев е учител в СУ „Петко Рачов Славейков”, неговите ученици са получили общо над 150 грамоти от изяви на национално и международно ниво.

Впечатляващи са международните постижения на неговите ученици: Златен медал от EXPO-SCIENCES EUROPE 2012 в Русия; Първо, второ и трето място от участията в Международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва; Участие в екипа на България в Световното младежко научно изложение “International EXPO Science” в Абу Даби; Бронзов медал от световния математически форум в Хонг Конг; Първо място в международен турнир в Скопие; Участия в европейските конференции за млади учени EUROMATH в Австрия, Гърция, България, Кипър, Румъния.

Много са отличията и наградите на учениците на Милчев от Националните конкурси „Млади таланти” и от ученическите секции на Пролетнити конференции на Съюза на математиците в България. Неговите ученици имат изяви в математически списания в България, САЩ, Канада и Русия. Изключително силното участие на учениците на Вълчо Милчев в състезателните сесии на Ученическия институт по математика и информатика утвърдиха през годините СУ „Петко Рачов Славейков” в групата на лидерите по броя на завоюваните отличия. Пет от неговите ученици бяха наградени със стипендия „Кърджали” като първенци на съответния випуск.

Успехите са плод на упорита и компетентна работа на учителя с ученици не само през учебната година, но и през ваканциите. Повечето от тези ученици сега са софтуерни специалисти или студенти в такива специалности.

Толкова много изяви от такъв вид – случва се за пръв път в историята на Кърджали. Старая се да обучавам и насърчавам учениците да изследват, да творят, споделя учителят.

Вълчо Милчев е доста известен в математическите среди в България. Той бе един от двамата учители по математика, отличени с почетния плакет при честването в БАН на 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България. Преди това, през 2010 година по време на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България той получи и наградата, популярна като „учител на годината по математика” за работата му с младите математически дарования. А от миналата година името му е вече в световната математическа енциклопедия Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences, като автор на нови математически формули.

Новата книга е трета в списъка на Вълчо Милчев. През 2013 година бе отпечатана първата му книга „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред”, през 2016 се появи „Салфетките на Питагор” – статии на ученици на Милчев, който е съставител на сборника.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини