Неописуеми гледки и нежни аромати радват сетивата през пролетта на Моняк

Има едно място край Кърджали, което всеки, който го види през пролетта, остава запленен от красотата му, разказва екскурзоводът Георги Кючуков. Място, което е подходяща туристическа дестинация, както през почивните дни, така и през работните; което може да посетите след тежкия и уморителен ден, и което ще ви зареди с толкова положителна енергия, че няма да почувствате оставащите дни до уикенда. Може да отидете по всяко едно време през деня до него, защото се намира само на около 6 километра от града. Разбира се, има и други обекти, които представляват интерес и се намират на почти същото разстояние от Кърджали, но това е единственото, според мен, което ще радва сетивата ви крачка след крачка през тази част от годината. И това е крепостта Моняк. Тя се намира на 2 километра южно от село Широко Поле, а до нея може да се подходи както от селото, така и покрай детския лагер по стария път за Широко поле, непосредствено покрай отбивката за него. Пътят е маркиран, но по-добре е да оставите автомобила си на паркинга и да продължите нагоре пеша. По-време на изкачването и от върха се открива прекрасна панорама - красивите склонове на планината, а ниско долу - язовир Студен кладенец, разказва Георги Кючуков. 

Аз лично препоръчвам, когато влезете през входа на крепостта да продължите покрай стената й и така все по края на платото, а не по пътечката, докато стигнете най-високата точка, защото гледката е неописуема през цялото време. Като се започне от жп спирката Желязна врата, погледът се плъзва към града и Водното огледало в далечината, оттам към античната и средновековна крепост Вишеград, с която Моняк има пряка визуална връзка; устието на река Върбица; село Лисиците, до което се достига по най-дългия въжен мост в България и тракийския култов комплекс над него, който е обсипан със скално-изсечени ниши в причудливи скали. Стигнете ли до най-високата точка, погледът ви ще се ширне към язовир Студен кладенец, островът на Муфлоните и Малкият и Големият сипей в далечината.

Облачно ли е, любителите на снимките могат да запечатат приказни панорами с невероятно небе, килими от цветя в най-различни багри и обсипани с цвят дървета. 

Мястото е чудесно за разходка и с деца, но не ги оставяйте без надзор, ако минавате по края на платото. Внимавайте и ако ходите по скалите, защото освен, че са опасни, ако са мокри се пързалят доста, предупреждава Георги Кючуков.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини