Британският парламент прие закон за отлагане на Брекзит

Камарата на лордовете и Камарата на общините късно снощи одобриха закона, с който правителството е принудено да поиска нова отсрочка на Брекзит от правителството да поиска от лидерите на ЕС нова отсрочка на Брекзит. Законът цели да се избегне Брекзит без споразумение на 12 април, съобщиха световни агенции. Това е официалната дата засега, на която Великобритания да напусне ЕС. Дни преди нея споразумение няма.

Законопроектът бе внесен от опзицията, което е почти без прецедент - обикновено британският парламент обсъжда и приема законопроектите, предложени от правителството.

Предстои дебат в парламента колко да бъде удължен срокът на напускане на ЕС. Исканата от Тереза Мей отсрочка е до 30 юни. Ако предложението на премиера бъде одобрено от депутатите, тя ще отправи искане към ЕС на срещата на Европейския съвет в сряда.

Европейският съвет на свой ред може да приеме или отхвърли предложението на Мей. Тя преговаря предварително с лидерите на ЕС. Днес се очаква мей да има срещи в Берлин и Париж преди извънредната среща на върха за Брекзит утре, информира АФП. Меркел ще приеме Мей за разговори за ново отлагане на Брекзит до 30 юни. Брекзит е темата на срещата и с Макрон.

Вчера Мей разговаря по телефона с холандския премиер Марк Рюте, който след това написа в "Туитър", че ще е изключително важно лидерите на ЕС да знаят "кога и на каква база Обединеното кралство ще ратифицира споразумението за напускане" и че "положителното решение зависи и от гаранциите на Обединеното кралство за искрено сътрудничество".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини