Днес връчиха новоучредените награди на името на д-р Атанас Дафовски

Изображение 1 от 6

    Днес на тържество в комплекс "Арпезос" бяха връчени новоучредените награди на името на д-р Атанас Дафовски, дългогодишен директор на болницата в Кърджали и почетен гражданин на града. Те са учредени по решение на Съвета на директорите на МБАЛ "Атанас Дафовски". Първите носители на отличието са акад.д-р Богдан Петрунов, доц.д-р Андрей Кехайов и д-р Недялка Джангозова. Наградата е национална и се връчва за принос в развитието на медицината, здравеопазването и науката. Тя ще се дава по определени поводи или кръгли годишнини. Статуетките са изработени от художника Емил Пенчев.
     Изпълнителният директор на болницата проф.д-р Тодор Черкезов обоснова необходимостта да има отличие на името на д-р Дафовски. Има личности,неподвластни на хода на времето. Със своя живот те са се превърнали в морален и професионален императив. Д-р Атанас Дафовски е плътно свързан със своя роден край и  неговите хора. През целия си живот е следвал своя идеал за справедливо общество. Затова се ориентира и към най-хуманната професия-медицината. Утвърждава се като отличен лекар и администратор. Това подчерта проф.д-р Тодор Черкезов. Той отбеляза големия принос на д-р Дафовски за изграждането на новата сграда на болницата във форма на отворена книга, на снабдяването й с модерна техника и формирането на качествен екип от медици, чиито диагнози са се приемали безрезервно в Медицинските академии в София и Пловдив. Д-р Дафовски вярно служи на своя народ и Родина не с високопарни приказки и лозунги ,а с дела,каза още проф.д-р Тодор Черкезов.
      Областният управител Никола Чанев сподели, че е впечатлен, че за първи път се учредява награда за медицина, при това национална. От нас зависи лекарската професия да бъде издигната в култ, каза още губернаторът.
    Зам.-кметът Веселина Тихомирова изрази убеждението си, че и след век ще се говори с признателност за д-р Дафовски.
     Кметът на с.Петково Юлиян Чиев отбеляза , че д-р Дафовски е една от най-значимите личности от Петково.
      Проф.-д-р Тодор Черкезов обоснова решението на Съвета на директорите за награждаването на първите носители на приза. Акад.Богдан Петрунов е основоположник на алергологията в България, създава първият български имуностимулатор, експерт в Световната здравна организация. Като председател на Българския лекарски съюз доц.д-р Андрей Кехайов е утвърдил професионалното съсловие на българските лекари. Д-р Джангозова създава отделението по анестезиология в Кърджали и е спасила стотици човешки животи.
    Наградените благодариха за признанието. Те посочиха,че за тях е голяма чест да са носители на приза.
     Лауреати и медици бяха поздравени с родопски песни в изпълнение на гайдаря Митко Карамфилов и певицата Христина Чаушева.
      Георги Кулов
     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини