Кърджали се поклони пред паметта и делото на д-р Атанас Дафовски

Изображение 1 от 6

    Кърджали се поклони пред паметта и делото на д-р Атанас Дафовски. Това стана днес 8 април, сто години след рождението му. Десетки жители на града и гости се събраха да поднесат венци и цветя пред паметната плоча на д-р Дафовски, поставена на дома в който е живял. Да изразят преклонението си дойдоха изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" проф.д-р Тодор Черкезов, областният управител Никола Чанев,  зам.-кметът Веселина Тихомирова, акад.Богдан Петрунов, доц.д-р Андрей Кехайов,  племенникът му Славейко Дафовски, кметът на родното му село Петково - Юлиян Чиев, лекари, общественици, медицински работници, граждани.
      Събрали сме се ден след Световния ден на здравето, за да изведем от миналото позитивните неща. Д-р Атанас Дафовски работи и управлява болницата на Кърджали в сложен период, когато се наливаха основите на българското здравеопазване. Това заяви в словото си проф.д-р Тодор Черкезов. Той открои три приоритета, стояли на вниманието на д-р Дафовски: създаване на базата на здравеопазването в Кърджали; формиране на мощен медицински екип,  морален императив за колеги и за всички кържалийци. Свеждаме глави на признателност, подчерта проф.д-р Тодор Черкезов.
    Областният управител Никола Чанев пожела успехи на присъстващите медици, за по-добро здравеопазване в областта.Той посочи, че не е имал щастието да познава д-р Дафовски, но е слушал много за него от баба си Магдалена Хубчева, която е била здравен работник. Тя е разказвала как директорът на болницата се е грижил за всеки пациент. Давал е пример на медиците не само в Кърджали ,но и в цяла Южна България. Радвам се,че отстоявах каузата д-р Дафовски да бъде удостоен  със званието "Почетен гражданин на Кърджали". Той се роди в Петково, но стана най-големия кърджалиец , заключи Никола Чанев.
    Много може да се каже за д-р Дафовски. С една дума:щастливи сме, че сме имали човек и професионалист като него, лаконична бе зам.-кметът Веселина Тихомирова.
     Бе прочетен поздравителен адрес от името на д-р Даниела  Дариткова,председател на Парламентарната комисия по здравеопазване.Приветствие имаше и от Хайрие Мехмед,секретар на община Джебел.
     Племенникът на д-р Дафовски, Славейко Дафовски дари болницата с указа с, който неговия чичо става първият заслужил лекар в Източните Родопи и знакът на Почетен гражданин на Кърджали.
      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини