Засилен контрол по границите с Гърция и Турция заради мигранти

Мигрантската вълна, идваща от Гърция и Турция, се следи отблизо и страната ни е везела превантивни мерки, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов в предаването „Тази сутрин” на bTV. Eкипи на Гранична полиция и Жандармерията патрулират в пограничните райони.

„Имаше призиви да се събират мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организираха се по „Фейсбук”, тази инициатива се казва „Конвой на надеждата”, следи се от всички международни служби за сигурност. Взехме превантивни мерки. Това, че няма пряка заплаха за нашата страна не означава, че напрежението не може да ескалира – Одрин и Солун са много близо до България”, съобщи главният секретар.

По думите на Ивайло Иванов властите в Турция и Гърция взимат мерки и кризата е овладяна.

„В момента няма военни по границата ни, ние държим връзка с тях и те имат готовност. В 9:30 ч сме на оперативка при премиера и там ще бъдат взети решения. Там ще бъдат шефовете на Гранична полиция, регионалните директори, шефовете на службите за сигурност и представители на Министерството на отбраната”, допълни Иванов.

Напливът от мигранти, минаващи през страната ни, е намалял, посочи Иванов. По думите му изградената ограда по българо-турската граница е помогнала за това. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини