Един тъжен разказ от Верона

Миналата седмица във Верона се проведе поредният Световен конгрес на семействата. Кой би предположил, че става дума за сбирка на хомофоби, антифеминисти и противници на абортите от цял свят? Коментар на Кръсто Лазаревич.

Звучи толкова приятелски и безобидно: Световен конгрес на семействата! Кой би предположил, че тук става дума за една от най-важните срещи на хомофобите, противниците на абортите и антифеминистите от цял свят? Те се събраха в един дворец в центъра на Верона, за да демонстрират срещу цивилизационните постижения от изминалите десетилетия. Верона предостави на организаторите огромна зала. Да не забравяме, че става дума за града, който през октомври се обяви за "Град на живота"! Това също звучи приятелски, но на практика означава, че животът на жените, решили да абортират, трябва да бъде превърнат в ад.

Семейството! Кое семейство?

Всичко онова, което бе казано на въпросния конгрес, няма почти нищо общо със закрилата на семейството. Еволюционната теория на Дарвин бе поставена под въпрос. Един от участниците обяви, че е било грешно да се отменя расовото разделение в американските училища. Украинският депутат Павло Унгуриян пък каза, че си мечтае за един "европейски библейски пояс, обхващащ Италия, Румъния, Хърватия, Унгария, Украйна". Всички тези страни постоянно подчертават, че семейството е в основата на обществото. И това е вярно. Семейството обаче е и основа на фашизма. В зависимост от това каква представа съществува за него.

Защото този, който смята, че е добре бащата да е авторитарен и децата да му се подчиняват безпрекословно, сигурно мисли, че е правилно държавата да се управлява от човек, който не се съобразява с демократичните принципи. В представата за семейството се отразяват и политическите убеждения на отделния човек и неговата податливост към тоталитарните идеологии.

Мотото на конгреса бе "Вятърът на промяната", като препратка към едноименната песен на група Скорпиънс. Промяна желаят и организаторите на конгреса. Те искат силен порив на вятъра, който да издуха либералните западни демокрации. Участниците в конгреса не се интересуват много от политиката на страни като Швеция, Норвегия или Южна Корея по отношение на равнопоставеността между жената и мъжа. Пример за подражание са държави като Унгария и Бразилия, чиито десни правителства водят назадничава семейна политика и техните етнически и сексуални малцинства не могат да очакват нищо добро от държавата.

Унгарската министърка на семейството изнесе реч на конгреса. Бразилската ѝ колежка - също. Сред гостите бе и Радош Пейович от дяснорадикалната сръбска партия "Двери", която боготвори осъдения военнопрестъпник Ратко Младич и окачествява избиването на 8000 мюсюлмани като "Освобождаването на Сребреница". Голямо лицемерие е такива хора да твърдят, че искат да защитават "неродения живот".

Атака срещу либерална Европа

Не е случайно, че малко преди европейските избори този конгрес се провежда в една от страните-основателки на ЕС. По този начин организаторите показват, че цяла Европа е податлива на дясноавторитарни тенденции, а не само малки държави като Унгария, която бе домакин на същия конгрес през 2017.

Организаторите на конгреса искат да атакуват не само периферията, а и сърцевината на либерална Европа. Те получиха подкрепата на управляващата партия на четвъртата по големина страна-членка на ЕС. Матео Салвини също присъства на срещата. А конгресът беше съфинансиран от провинция Венето, управляваната от партията "Северна лига". Обединяването в десния спектър, откритото насаждане на омраза срещу хората с хомосексуална ориентация, както и атаките срещу основните права на жените: излиза, че всичко това се финансира от италианските данъкоплатци.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    5 -1
    11:43, 7 апр 2019

    Аз например не съм крайна и нямам нищо против обратните.Никога няма да ги замеря или да ги посоча, просто смятам че всеки си има свой личен живот, но няма нужда да го натрапва на другите нито пък да излиза да манифестира за това.Обаче съм много против на гей двойка да се дават деца за отглеждане.Според мен на първо място са правата на децата и децата имат право да растат в семейство с един женски родител и един мъжки.Според мен също аборта трябва да е избор на майката и не може мъжете да решават кое трябва и кое не трябва защото това също е някаква диктатура над жените.Не мисля че е удоволствие за жените да правят аборт.Той се налага поради някакви причини и когато такива има не е нужно някой друг да ти налага решение.Пак повтарям това е форма на диктатура.Света много се обърка.Сигурно гей хората не са щастливи че света е по добре подреден за средностатистическите хора, но не е необходимо да вдигат чак пък толкова много аларма.Другите пък би следвало да бъдат малко по толерантни и да облекчат колкото се може това че първите са различни.Но моля ви нека това да не бъде за сметка на децата.Децата трябва да имат един мъж за татко и една истинска жена за мама.И децата имат права, нали?

Последни новини