Езикът на музиката събра ротарианци от три страни в Одрин

    Езикът на музиката събра ротарианци от три страни в Одрин. Струнният камерен състав Criantem Müzz омагьоса с богатия си репертоар представители на клубове от Р Турция, Р България и Р Гърция. В Одрин пристигнаха ротарианци от Кърджали, Смолян и Златоград Гърция бе представена от клубовете на Александруполис, Димотика и Кавала. Заедно с домакините от клуб „Мимар Синан” бяха и ротарианците от клуб „Едирне”.

    Концертът бе организиран от ротарианците от „Мимар Синан” по повод 25 години от чартирането на клуба. Той е част от поредицата инициативи за обмен на културни прояви, които бяха договорени в началото на 2019 г.по предложение на президента на Ротари клуб-Александруполис Йоанна Куюмджи.

     Преди концерта ротарианците изслушаха химните на трите страни. В концертната зала бяха поставени националните флагове на Турция,България и Гърция. Имаше представител на гръцкото консулство.

       В своето приветствие президентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Салим Зия Йозсой подчерта, че за своята 25-т годишна история ротарианците от клуба са работили много  в насока на връзки и развитие на образованието и международните отношения, за да се укрепи приятелството и се премахнат границите между държавите.

       Богати са изявите в сферата на музиката.По инициатива на „Мимар Синан” в старата турска столица се провежда тази година 21 издание на Международния музикален конкурс, в който участват и изпълнители от България. На 29 март в концерт на класическа музика участват изтъкнати изпълнители. От „Мимар Синан” се гордеят, че по тяхна покана в Одрин миналата година гостува Старозагорската опера с „Мадам Бътерфлай”.

      В сферата на изобразителното изкуство е инициативата „Заедно на един мост”,насърчаваща децата от Одрин и Кърджали да рисуват. Очаква се към нея да се присъединят и ротарианците от Гърция.

      Домакините бяха приветствани с годишнината от чартирането на клуба от асистент дистрикт гуверньорът на зона 9  Недялка Росенова .Приветстие поднесе и президентът на Ротари клуб Кърджали Валентин Гогев.Той покани домакините на пролетния благотворителен бал,който ще се състои на 18 май в Кърджали.Взехме в Александруполис решение ротарианците от трите страни да се обединят напук на границите и политиците,каза Йоанна Куюмджи.

      В неформална обстановка домакини и гости имаха възможност да послушат изпълнения на мъжки квартет за традиционна турска музика.Бе разрязана торта по случай рождения ден на Ротари клуб „Мимар Синан”

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Сл
      Сланинко
      1 -1
      10:44, 7 апр 2019
      А къде бяха събрани --в някоя джамия ли

    Още новини

    Последни новини