Автобусните билети поскъпват с до 30% заради "безумна тол такса"

Автобусните превозвачи се оказаха неприятно изненадани от предложената от държавата тол такса от 10 стотинки на километър и я определиха като безумна. Сериозните нови разходи няма как да не окажат влияние на цените на превозите, категорични са от бранша.

"Тази висока тол такса не кореспондира с действителността. Поскъпването ще бъде различно, в зависимост от дестинацията и дължината на пътуването. За дългите дестинации повишаването ще бъде около 10%, но в късите дестинации със сигурност ще бъде между 15 и 30%. Част от бизнеса няма да може да понесе това нещо", заяви Васил Пиронков, който е член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той алармира, че у нас вече има повече от 168 населени места без транспорт, а бройката им ще се увеличи със спиране на още автобуси от движение.

"Ясно е, че трябва да има събиране на средства, за да може да се реконструира сегашната пътна инфраструктура и да се строят нови пътища. Но трябваше да се помисли да не се отрази така изведнъж на бизнеса", подчерта Пиронков. Той посочи, че у нас има 14 000 регистрирани автобуса, 7000 от които са от градския транспорт, а останалите 7000 заплащат около 900 лева средно.

Около 6,5 млн. лева се събират от винетни стикери, отбеляза превозвачът. Преговорите за тол таксите ще се състоят на 8 април. Очакванията са с поскъпването на тол таксите да се увеличат цените и на някои стоки и услуги.

Източник: http://www.bgonair.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Хихи
    2 0
    21:03, 3 апр 2019
    Малко след това и БДЖ ще намери повод да ги настигне по цени, само чакайте...
Последни новини