Оспорван дебат между областния управител и Инициативния комитет за запазването на летището на Кърджали

Изображение 1 от 2

    Оспорван дебат между областният управител Никола Чанев и Инициативния комитет за запазването на летището се състоя днес по инициатива на обществениците. Размяната на аргументи "за" и "против" запазването на ареопорта продължи повече от час в кабинета на губернатора. От страна на Инициативния комитет в разговира се включиха председателя на Спортния авио-моторен клуб Сабахаттин Гьокче, президентът на Ротари клуб Кърджали Валентин Гогев, председателят на Кърджалийската търговско-промишлена палата инж.Наско Настев,председателят на КРИБ Лазар Попов, ръководителят на Обществения съвет към Общинския съвет Милан Миланов, председателят на Туристическото дружество Ангел Матушев. Гостите подариха на своя домакин снимка на първия самолет кацнал  преди половин век в Кърджали.
      Двете страни вложиха много жяр и аргументи в защита на своите тези. Обществениците бяха категорично за запазването на летището. Такъв терен няма в Източните Родопи. Трябва да се гледа в перспектива. Все повече хора ще имат възможност да притежават самолети и мотопланери. Хората имат все повече материални възможности. В страни като Австрия и Швейцария летища като нашето се използват за атракции ,за летене с малки самолети,балони и дирижабли, посочи президентът на Ротари клуб Кърджали Валентин Гогев.Гогев изрази мнението,че кърджалийци имат нужда от атракциони и смислени развлечения. Той сподели категоричната позиция на членовете на клуба за запазването на летището. Пистата е единствения по значим държавен терен около Кърджали и държавата се опитва по всякакъв начи да спечели от това, подчерта Гогев. Ангел Матушев посочи,че преди 40 години само децата парашутисти са били 250, от които 70 момичета. Трябва да развиваме туризъм и авиомоторен спорт, категоричен бе Сабахатин Гьокче.Той бе се обоснова,че членовете на Инициативния комитет са категорично против политизирането на въпроса за запазване на летището. Лазар Попов припомни, че в Северна Гърция се строят летища, като част от инфраструктурата, а ние тук имаме готово, което искаме да унищожим. Обществениците  се надяват ,че въпросът ще бъде решен в полза на кърджалийци. Милан Миланов посочи,че държавата не е направила достатъчно да информира обществеността на града за намерението си да превърне пистата в индустриална зона.
     Областният управител Никола Чанев посочи,че въпросът се повдига от кмета инж.Хасан Азис непосредствено преди избори. Това не е случайно. Собствеността на пистата бе прехвърлена на Национална компания "Индустриални зони" през декември 2017 г.Близо две години нямаше реакция от градоначалника. Кърджали няма летище от 1986 г. и не е изпитвал нужда да има. Сега обаче темата се повдига, подчерта Никола Чанев.Той отбеляза, че в момента в страната функционират пет летища,от които само Софийското и и Варненското са печеливши. Стара Загора има летище с дължина от 2100 м и няма оператор, който да го наеме. В радиус от 70 км на Кърджали има 3 летища,които не се използват ,аргументира се  Никола Чанев. Областният управител изрази мнението, че изграждането на индустриялна зона води до по значим обществен интерес отколкото едно летище за спорт на ограничен кръг любители.
     Аннгел Матушев предложи да се направи тристранен публичен дебат между Инициативния комитет от една страна ,кмета  от друга и областният управител от трета.
     Аз не съм принципал на летището. Собственик е търговско дружество. Моето мнение няма тежестта като решението на Министерски съвет, с което собствеността е предоставена на НК"Индустриални зони",бе отговорът на губернаторът. Той сподели,че по време на визитата си в Кърджали министърът на икономиката  Емил Караиванов е обсъждал въпроса с градоначалникът и е бил конкретен-ако се намери оператор на аеропорта той ще предложи преразглеждане на решението за собствеността.
      Чанев каза още, че сегашната кампания в защита на летището на кмета е лош знак за инвеститори от Германия и Китай които са идвали на оглед.Те биха се въздържали да влязат в зоната. Освен това в момента тече вече процедура за избор на изпълнител на инфраструктурата, добави Чанев.
     Аргументите му не убедиха членовете на Инициативния комитет. Те бяха категорични, че в околностите на Кърджали има много и по- добри терени за индустриална зона с по добра инфраструктура и ,че решението трябва да се преосмисли в интерес на кърджалийци.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини