Британският парламент гласува сделката за Брекзит на части

Нов вот за Brexit в британския парламент в деня, в който Лондон трябваше официално да напусне ЕС.

Камарата на общините обаче ще дебатира и подложи на гласуване само част от споразумението за развода, договорено с Брюксел, а именно предпазната клауза за ирландската граница, договорът за излизане от ЕС и правата на гражданите.

Депутатите днес няма да гласуват по Политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, уточниха от "Даунинг стрийт“ 10.

По закон британските законодатели не могат да гласуват отново цялостната сделка за Brexit, след като вече са я отхвърлили два пъти, без да са внесени значителни промени в нея.

Председателят на Камарата на общините блокира третия вот на споразумението, тъй като заяви, че не може един и същи документ да бъде гласуван три пъти, освен ако не бъдат нанесени големи промени.

По-рано ЕС заяви, че ако споразумението не бъде прието до 23:00 часа британско време на 29 март, Brexit ще се състои на 12 април без сделка.

Ако бъде постигнато споразумение между Брюксел и Лондон и британските депутати одобрят въпросния документ, това означава, че Великобритания получава отсрочка до 22 май, за да довърши Политическата декларация за бъдещите отношения между двете страни, съобщи в "България сутрин" репортерът на Bulgaria ON AIR Лилия Мустакова от Лондон.

На този фон дипломати и представители на блока смятат, че става все по-вероятно Великобритания да напусне блока без споразумение.

 

Източник: http://www.bgonair.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини