Хасан Азис започва кампания за запазване на летището, очаква подкрепа от кърджалийци

    Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис започва кампания за запазване на летището, като очаква подкрепа от съгражданите ни. Утре в 10 часа при него ще бъдат президентите на Авиоклуба Сабахаттин Гьокче и на Ротари клуб-Кърджали Валентин Гогев. Ще бъдат обсъдени съвместни инициативи, включително и поставяне на начало на подписка сред кърджалийци в защита на аеропорта. Подписката ще бъде предоставена на Министерски съвет, Народно събрание и областен управител, защото летището е на цялата общност на кърджалийци и запазването му е от стратегически държавен и местен интерес. Ще бъде груба стратегическа грешка, ако допуснем унищожаването му, подчерта пред журналисти инж.Хасан Азис.

    Той каза, че в кампанията ще се включат и авиатори, които ще пристигнат в града за четвъртото издание на инициативата „Криле над Кърджали”, зад която стоят Авиоклуба и Ротари клуб Кърджали. Кърджалийци ще имат възможността отново да летят над Източните Родопи и да се убедят в необходимостта от запазване на аеропорта.

    Градоначалникът посочи, че в съвременните времена да притежаваш летище е все едно да имаш автомагистрала. Не случайно в съседна Северна Гърция , летища има до Александруполис, Комотини и Кавала.

     При гостуването ми в Китай ,моите домакини попитаха как най бързо се стига до града. Те предпочитат въздушния транспорт. Трябва да развием това летище. Готов съм да предоставя общински терени за неговото разширяване , за да могат да кацат по големи самолети, посочи градоначалникът.

     Хасан Азис каза, че е отправил официално питане до Областна администрация, чия собственост е терена на летището и имали в близост други държавни имоти за евентуална замяна с общински. Отговорът бил в едно изречение, че то е собственост на Национална компания „Индустриални зони”. Общината има готов проект за индустриална зона срещу летището . Тя е с площ от 250 дка. Има готов проект за нейната инфраструктура. За изграждането й са необходими 15 млн.лева.Готови сме да я предоставим за съвместно привличане на инвеститори с държавата.Това е от общ интерес. Груба грешка ще бъде да се делим и от това да загубим една голяма придобивка за Кърджали, подчерта инж.Хасан Азис.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини