Президентът за Деня на Тракия: Предците ни избраха войната не от ненавист, а в името на справедливостта

Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет – предците ни избираха пътя на войната не от верска ненавист, а в името на справедливостта. Това се посочва в поздравителен адрес от името на държавния глава Румен Радев, изчетен по време на възпоменателната церемония пред Мемориала на Одринци в столицата по повод Деня на Тракия, предаде Агенция „Фокус“.

 „За всеки българин Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет. Почит към храбрите наши войни, оставили костите си по тракийските поля през Балканската война. Памет за хилядите невинни жертви, за изкорененото българско население от Одринска и Беломорска Тракия и голготата на бежанците. Именно днес трябва да се чуе ясно, че победите на българското оръжие не бяха кръстоносен поход. Нашите предци избираха тежкия път на войната не от верска или народностна ненавист, а в името на справедливостта, от дълг към свободата на своите братя“, заяви още Радев.

 Той посочи, че не приема славата на българското оръжие да се използва за подхранване на фанатизъм и оправдаване на актове на насилие и омраза.

 „Гордеем се със светлия пример на тракийските дружества, които в търсене на справедливост не поискаха мъст за претърпените злини. Все повече се уповаваме в девиза: „Не забравяй, но не отмъщавай“. За съжаление и през тази година ще констатираме, че остава открит въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци, че очакваме ясен ангажимент към справедливите искания на тракийци. От своя страна поставих това искане на турския президент при срещата ни в Брюксел през миналата година.

 Нека отново, събрани край паметника на Одринската епопея да си припомним мъдрите думи, положени в неговите основи: „Щастлив и блажен е този гражданин, който с дела помага за преуспяването на Отечеството. Най-сладката смърт е онази, дадена за благото на Родината“.

 Поклон пред героите отдали себе си на тракийската кауза. Да живее България“, се посочва още в поздравителния адрес.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини