Честваме в Кърджали Денят на Тракия разделени

Изображение 1 от 6

    За първи път Кърджали чества Денят на Тракия разделен.В рамките на два дни пред паметниците на тракийските войводи венци положиха две тракийски организации:Съюзът на тракийските дружества в България с председател Красимир Премянов и Съюзът на тракийските дружества с председател Яни Янев. Премянов дойде на крака за Деня на Тракия и за да лобира за създаването на секция на Тракийския научен институт в Кърджали. С него бе изтъкнатия български историк акад.Георги Марков.
    От своя страна пред паметниците поднесоха венци и привържениците на Яни Янев. Днес те бяха в народни носии. С тях бяха членовете на народните  читалища "Тракия 2009" и "Родопски фар". Лидерът на организация бе на честванията във Варна. От името на Съюза на тракийските дружества Дончо Ташев от читалище "Тракия 2009" заяви,че редиците на тракийци оредяват по време на честванията поради това,че повечето членове на организации са възрастни хора,много от които болнави. Младите пък били на работа. Решихме тази година да сме в народни носии,за да ни видят,че ни има. Проблемът е,че с нашето разцепление шансовете за връщането на тракийските имоти стават все по малки.В ече никой от управляващите не говори за това,подчерта Ташев пред медиите.
     Денят на Тракия е 26 март, приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.
    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      От
      Отвратен
      1 0
      20:01, 16 яну 2020
      Какъв Я. Янев, какви пет лева? Председател на какъв съюз, кой членува в него - той, родата му и още две персони, търсещи внимание и облагодетелстване от тракийските имоти.
    Последни новини