Филиал на Тракийския научен институт ще бъдe открит в Кърджали

В Кърджали да бъде открит филиал на Тракийския научен институт. Тази идея бе представена днес пред кмета инж. Хасан Азис от председателя на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той заедно с директора на института чл. кор. Проф. васил Проданов представиха възможностите за реализиране на идеята в Кърджали във връзка със съществуващия интелектуален потенциал на специалистите в региона.

Тук има широко поле за изследване на демографските тенденции, икономиката и етно-културните дадености, които могат да бъдат основа за бъдещи научни разработки на филиала, каза Премянов.

Община Кърджали е готова да подпомогне разработването на една такава идея, оставаме на вас да подготвите план, по който може да се работи, за да бъдат начертани евентуални стъпки за обща работа, каза градоначалника.

Красимир Премянов и проф. Проданов тази вечер ще участват в срещата на кърджалийската общественост с известният български историк академик Георги Марков, който ще представи в Кърджали три от най-тиражираните свои книги.

Срещата с него е от 17 и 30 часа и е посветена на Деня на Тракия, който се чества на 26 март. Инициатори на проявата са Регионалният исторически музей, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и Издателство „Захарий Стоянов”.

В срещата ще участват още и Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини