Опозицията с остра критика към политиката на кмета в туризма, той обвини съветник в нихилизъм

Изображение 1 от 3

    Опозицията в местния парламент подложи на остра критика политиката на кмета инж.Хасан Азис в сферата на туризма. Това стана на сесия вчера,когато се обсъждаха  и приемаха Отчет за изпълнението на Програма за развитието на туризма в Община Кърджали за 2018 г. и   Програма за развитието на туризма в Община Кърджали за 2019 г.

    Кметът инж.Хасан Азис набеляза приоритетите  пред Общинска администрация за настоящата година като: Изграждане и поддържане на инфраструктура, обслужваща туризма на територията на общината,  включително местните пътища, до туристически обекти; Изграждане и функциониране на туристически информационни центрове и организация на информационното обслужване на туристите; Изграждане и поддържане на туристически обекти, които са общинска собственост или за които правото за ползване и управление е предоставено на общината; Организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма; Провеждане на проучвания, анализи и прогнози за развитието на туризма в общината; Реклама на туристическия продукт на общината, вкл. участие на туристически борси и изложения и др.

      Общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев обвини общината , че няма конкретни идеи за бъдещето на туризма. Че в тази насока нищо не се прави. От туристически данък се събират 40 000 лева , които се харчат за заплати на двама служители да  ходят по изложения и семинари. Единственото направено е обновяването на туристическия сайт, който най-после съдържа актуални новини. Има драстични разминавания и в информацията на общината с тази на националната статистика. Общината твърди,че има 52 туристически обекта, а Националния регистър-23. От миналата година молим за две табели за крепостта Моняк и те все още не са поставени. Привличаме туристи с крави и коне по улиците,с течаща кръв във Арда и разбит парк „Арпезос Север”, обобщи Милев.

      Състоянието на туристическите обекти е окаяно, подкрепи го общинския съветник от БСП  Божидар Стоянов.Община Кърджали все още набира документи за актуване в общинска собственост на културно –исторически обекти. Крайният срок бе ноември м.г.,подчерта народния избраник.

     Огнян Иванов от ГЕРБ подложи  на критика политиката на кмета за водоснабдяването на зоната на отдих Главатарци, като подчерта, че политиката на ДПС е да прави пречиствателни станции, като тази в Бойно без да има канализация.

    Георги Кючуков от БСП се обяви за това решенията на Консултативния съвет по туризма към Община Кърджали да не предопределят решенията на постоянните комисии на местния парламент.

     Зам.-председателят на местният парламент Кадир Мустафов посочи, че има драстично разминаване между постъпленията от туристическия данък и декларираните от хотелиерите нощувки.

    Той призова Радослав Милев,като хотелиер да даде пример.Що се отнася до културно-историческите обекти общината има готовност да плати командировъчните на членове на междуведомствена комисия към Министерството на културата, която да ги актува.

    Кадир Мустафов посочи,че само Перперикон притежава акт за собственост.

    Общинският съветник от ДПС Байрам Байрам обвини Радослав Милев във фобия към общината.Той обясни на Милев и Иванов,че задължение за водоснабдяване на Главатарци има В и К -Кърджали.

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис не бе многословен. Той обвини Радослав Милев в нихилизъм. Нихилизмът е отрицание на всичко.”Г-н Милев , Вие отрекохте всичко” обърна се градоначалника към съветника. Той подчерта, че ще дойде време,когато съветникът от РБ,който е председател на комисията по екология и туризъм,да даде отчет. И тогава ще трябва да говори за двете табели за Моняк.

     Градоначалникът припомни инвестициите в сферата на туризма и богатия календар от културни и спортни прояви. Той обвини ПП ГЕРБ и лично бившия областен управител Иванка Таушанова в умишлени пречки пред проектите на общината за водоснабдяване и канализация в малките населени места.

    Отчетът и програмата бяха приети с гласовете на съветниците от ДПС.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини