Палитра от вкусове на готварски събор в Райново

На 20 април 2019г. по инициатива на НЧ „Марица – 2008“, съвместно с Университета па хранителни технологии град Пловдив, ще се проведе Регионален готварски събор „Райново 2019“. Целта на уникалното за територията на Община Димитровград  кулинарно мероприятие е да бъдат събрани и съхранени за идните поколения автентични рецепти на традиционни български ястия.

Ще има презентация, както и  дегустация на ястията участвали в съревнованието. Авторитетно жури ще определи победителите, които ще получат предметни награди.

В навечерието на най-светлия празник на Христовата вяра, а именно „Възкресение Христово“, когато по традиция българина слага на трапезата си ястия с младо агнешко, темата е „Палитра от вкусове – агнешкото месо на българската трапеза“. Сформирани  екипи от студенти ще приготвят в домовете на жители на село Райново следните ястия: агнешко с бакла и зелени сливи – Ямбол, агнешко с булгур – Велико Търново, агнешко руле с пендживиши – Бургас, кукуреч – Кюстендил, агнешко по гергьовски – Съединение, агнешко с ориз по тертиплийски – Казанлък, агнешко с лапад и яйце – Троян, пълнена агнешка плешка – Сливен, агнешко по сватбарски – Благоевград, агнешко по брестовишки – Пловдив, агнешко по мандраджийски – Малко Търново.

Поканени  да участват са представители на местните общности от всички населени места в Община Димитровград. Традиционно, като добри домакини, самодейците от читалището ще приготвят за всички гости характерно за региона ястие от агнешко.

Начален час – 10: 00 часа в двора на читалището.   

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини