Отбелязват Денят на Тракия в Димитровград

На 24.03.2019г. /неделя/ от 12.00ч. пред паметника на Капитан Петко Войвода ще бъде отбелязан тържествено "Денят на Тракия". С полагане на венци и цветя ще бъде отдадена почест към една от най-важните победи в новата ни история и българското оръжие - превземането на Одринската крепост през 1913г.

Освен с триумф, Денят на Тракия се свързва и с етническото прочистване на стотици хиляди българи, прогонени от домовете си от Южната част на Тракия през лятото на 1913г. от турската армия. Слово и патриотични песни от самодейците от читалището са част от програмата на отбелязването на Деня на Тракия. Организатори на събитието са Тракийско дружество - Димитровград и НЧ "Тракия 2017.

Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непробиваемата (според германските специалисти) Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война.

Но освен с триумф Денят на Тракия е и ден на скръбта, свързан с етническото прочистване на стотиците хиляди българи прогонени от домовете си от южната част на Тракия, през лятото на 1913г. от турската армия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини