22 март: Световен ден на водата

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата.

Създаването на празник на прясната вода е предложено на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.

Водата и енергията са взаимосвързани и взаимозависими. Производството и преноса на енергия изискват използването на водните ресурси, особено от водни, ядрени и термални енергоизточници. От друга страна, 8% от световния добив на енергия се използва за изпомпване, пречистване и транспортиране на вода до различни потребители.

Водата е съществен елемент от живота. Повече от необходимо е да се утоли жаждата или да се защити здравето; водата е жизненоважна за създаването на работни места и подкрепа на икономическото, социалното и човешкото развитие.

Темата за Световния ден на водата 2019 г. е „да не оставяме никого загърбен“, което е основното обещание за Програмата за устойчиво развитие до 2030 г . - от напредването на устойчивото развитие трябва да се възползват всички.

Цел 6 на устойчивото развитие (SDG 6) е да осигури достъпност и устойчиво управление на водите за всички до 2030 г. По дефиниция това означава да не оставяме никого. Днес милиарди хора все още живеят без безопасна вода, което означава „безопасно управление на питейната вода“: вода, която е достъпна в помещенията, налична при необходимост и свободна от замърсяване. Техните домакинства, училища, работни места, ферми и фабрики се борят да оцелеят.

Маргинализираните групи - жените, децата, бежанците, коренното население, хората с увреждания и много други - често се пренебрегват и понякога се сблъскват с дискриминация, тъй като се опитват да получат и управляват необходимата им безопасна вода.

Водата е човешко право
През 2010 г. ООН призна правото на безопасна и чиста питейна вода и канализация за човешко право. То дава право на всички, без дискриминация, на достатъчна, безопасна, приемлива, физически достъпна и достъпна като цена вода за лична и домашна употреба; което включва вода за пиене, лична хигиена, пране на дрехи, приготвяне на храна и домашна хигиена.

Хората остават без безопасна вода по много различни причини. Организацията изброява някои от „основанията за дискриминация“, които поставятт някои хора в особено неблагоприятно положение, когато става въпрос за достъп до вода: пол, раса, етническа принадлежност, религия, раждане, каста, език и националност; инвалидност, възраст и здравен статус или имущество, владение, пребиваване, икономически и социален статус

Други фактори като влошаването на околната среда, изменението на климата, нарастването на населението, конфликтите, принудителното разселване и миграционните потоци също могат да окажат непропорционално въздействие върху маргинализираните групи чрез водата.

За да "не загърбим никого", водните услуги трябва да отговарят на нуждите на маргинализираните групи и техните гласове трябва да бъдат чути в процесите на вземане на решения. Регулаторните и правните рамки трябва да признават правото на вода за всички хора и достатъчно финансиране трябва да бъде справедливо и ефективно насочено към тези, които имат най-голяма нужда от него.

Световният ден на водата се координира от UN-Water - междуведомствения механизъм на ООН за сътрудничество по всички въпроси, свързани с сладките води, в сътрудничество с правителствата и партньорите.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини