Борисов намекна, че "ще реже глави" заради апартаментите на властта. Преглед на печата

Скандал.

"Дума":

Борисов намекна, че "ще реже глави" заради апартаментите на властта

Бойко Борисов не скри колко е бесен от скандала с апартаментите на властта. Обеща "тежки" последици, ако проверките покажат нещо нередно. Премиерът за първи път днес коментира случая, който върви вече трети ден. Борисов не скри, че сега хич не му е до скандали "в това предизборно време". И зачуди защо му е на Цветанов "сега да го прави това, след като за два апартамента е ял бой".

Премиерът коментира разкритията за новия имот на дясната си ръка пред журналисти в Брюксел, където е на срещу на върха на ЕС.

По-рано днес от БСП призоваха Борисов да не мълчи и да "светне сините лампи" за Цветанов, както се закани преди време за всеки от ГЕРБ, който се забърка в корупционен скандал.

Тъжно и гадно ми е, защото това идва в ден, когато дадохме 52 милиона за българските пенсонери, натъжи се Борисов. Но добави, че вече е говорил по телефона с Цветанов и ще свика Изпълнителната комисия на ГЕРБ заради скандалите. Припомняме, че стана ясно, че правосъдният министър Цецка Цачева и бившият културен министър Вежди Рашидов също са купили луксозни апартаменти в близост до този на Цветанов на изключително изгодни цени. Кумицата на Цветанов също имала жилище в "Къщата на буквите" на фирма "Артекс".

Издирване.

"Сега":

Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на Цветан Василев

"Бих искал да информирам българската общественост, че след разследване, Централата на Интерпол анулира бюлетините, издадени срещу съпругата ми и дъщеря ни от българската прокуратура. Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол през януари 2019 г.". Това твърди на личния си сайт, намиращият се в Белград бивш банкер Цветан Василев. Той е задочно подсъдим по наказателното дело за фалита на КТБ.

"Напомням, че през 2017 г. българската прокуратура повдигна нелепи обвинения срещу съпругата ми и дъщеря ни и им издаде бюлетини на Интерпол с единствената цел да репресира семейството ми. Централата на Интерпол обаче прецени, че съшитите с бели конци обвинения, които противоречат на основни постулати на правото, не могат да са основание за бюлетина на Интерпол", пише още той. По негови думи решението на Централата на Интерпол е "тежка присъда" за прокуратурата. "Прокурорските злоупотреби с право и системни нарушения на човешките права вече не само са известни на международната общност, но и наредиха България като нарушител на Правилника на Интерпол до страни като Русия, Казахстан и Турция", твърди още Василев.

Предложение.

"Монитор":

Предлагат да не се дава българско гражданство срещу инвестиции

Министерство на правосъдието предлага отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции, съобщиха от институцията. Тя публикува за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство.

С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева. Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева.

Мерки.

"24 часа":

Спират надбавките при 3 дни вън от детска градина и 5 неизвинени в училище за месец

Работата по Механизма ще се концентрира повече върху идентифицирането на децата в риск, осигуряването на ежедневната посещаемост и върху превенцията от отпадане от детска градина и училище. Търсим балансирания подход между подкрепящите мерки и санкциите, за да можем да върнем децата в образователните институции. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Шестата среща на образователните експерти в общините, съобщи пресцентърът на МОН.

Сачева е представила предложенията за промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за помощите за деца, които предвиждат по-сериозно обвързване на социалните плащания с посещението на детска градина и училище.

Протест.

"Сега":

Медицински сестри от цялата страна протестират

Медицински сестри в цялата страна протестират за по-добри заплащане и условия на труд за втори път в рамките на месец. И вторият опит недоволството им да бъде потушено не успя. Преди първия протест в началото на март, лично премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководството на съсловната организация на специалистите по здравни грижи, но без успех. В сряда вечерта с представители на недоволните медици се срещна здравният министър Кирил Ананиев, а с официалната съсловна организация - шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Резултатът, е че сестрите заплашиха, че от четвъртък пред МЗ ще има палатков лагер, като там се проведе и протест.

"Протест ще има, докато исканията на сестрите за стартови заплати от две минимални работни заплати не бъдат удовлетворени", обяви един от организаторите на протеста Мая Илиева. Ананиев пък обясни, че има "изключително голяма диференциация" в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи, тъй като всяка болница "провежда политика на базата на собствени принципи и правила" и така разликата във възнагражденията, "някъде незаслужена", е от минималната работна заплата, до 2 или 3 пъти минималната заплата за страната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини