Славейковци представят България на спортен форум в Париж

Шест спортистки от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ участваха в международния форум She Runs – Active Girl’s Lead, който се проведе във френската столица Париж през изминалата седмица. Над 500 участници от 35 държави се включиха в перфектно организираната наситена програма, съставена от спортни прояви, игрови активности и проектно базирано обучение за момичета – лидери в спорта. Събитието бе организирано по проект на Международната федерация за ученически спорт и финансирано по програма Еразъм+.

СУ „П. Р. Славейков“ бе поканено да участва в проекта She Runs от страна на Българската асоциация Спорт за учащи, тъй като вече четири години е най-добре представеното училище на републиканските финали на Ученическите игри в различните спортове и класира всяка година най-много отбори. Ученичките в групата пък бяха избрани според постиженията си, владеенето на английски език на много високо ниво и изискванията на проекта. В част от представителните дейности на форума се включи и председателят на БАСУ Юлия Боянова, а ръководител на делегацията от България бе Румяна Павлова от БАСУ – и двете отдавнашни приятелки и съмишленици на СУ „Славейков“.

Единадесетокласничките Демет Джамбазова, Йоана Валериева, Сибел Айвазова, Бурчин Ибрахим, Анелия Крумова и десетокласничката Валентина Каменова, водени от педагогическия съветник Нешка Шопова, се изявиха активно във всички елементи на програмата. Първият ден бе посветен на т.нар. Scavenger Hunt – по подобие на играта „Търсене на съкровище“ смесени отбори от няколко държави спазваха указанията и имаха за задача да стигнат за определено време до различни известни обекти из цял Париж, да попълнят там въпросници и да приключат мисията си до края на деня. Възможността за бонус точки и включването на социалните мрежи, в които те качваха снимки с изпълнените предизвикателства, повиши градуса на настроението и състезателния дух.

В края на деня всички участници се отправиха към Le Palais des Congres, където в предразполагаща младежите обстановка се проведе т.нар. „Културна вечер“ – времето, в което всяка държава бе представена по традиционен начин от съответната делегация. Българските момичета направиха презентация и изиграха една кръшна ръченица, облечени в носии.

Същинската част на събитието бе на 13 март – денят на She Runs Race. 500 международни участници заедно с повече от 1500 парижки ученички пробягаха трикилометрово разстояние покрай река Сена в центъра на френската столица, стартирало от специално направено пред кметството She Runs село /подобно на олимпийското/. Празничното бягане бе открито от президента на Международната федерация за ученически спорт Лоран Петринка, който присъства на всяка една част от проявите в програмата. На сцената при откриването бе и председателя на БАСУ Юлия Боянова, както и представител на българския посланик в Париж. Със своето включване в бягането повече от 2000 момичета отправиха послания като „Искаме равни възможности“, „Аз съм лидер“, „Води, а не следвай!“, „Спортът е ценност“ и други.

За момичетата в She Runs селото бяха предвидени множество игри, снимки, подаръци, срещи с прототипи на известни спортистки, които са останали в историята на световния спорт с нещо изключително.

Четвъртият ден бе посветен на женската инициатива, лидерството и ползите от спорта по време на срещата с четири невероятни женив залата на Palais Brongniart по време на She Runs Talk. Фигуристката Валентина Марчеи, бегачката Пола Радклиф, каратистката Лоранс Фишер и активистката Бригита Кервинен разказаха своите вдъхновяващи истории за възходите и паденията в спортните си кариери и за силата на духа.

В последния ден на мащабното събитие се включиха само 60 от общо 500 участници. От българска страна на френска територия останаха Демет, Бурчин и ръководителката Нешка Шопова. Ден и половина организаторите посветиха на обучение на младите спортни лидери  как да мотивират своите съученици и приятели да спортуват, как да организират и провеждат спортни събития в различен мащаб. Мястото на това обучение бе култовата сграда StationF.

За момичетата от Кърджали She Runs ще остане завинаги в спомените и сърцата им. Събитие от такъв мащаб трябва да се преживее, за него не може да се разказва, споделиха при пристигането си славейковските спортистки, когато се срещнаха с директора Милко Багдасаров. Те му благодариха за възможността да се включат в тези незабравими събития, още повече, че френската столица Париж е място, което всеки би искал да посети. Въпреки липсата на време за разглеждане на забележителности, българската група успя да посети Айфеловата кула, Лувъра, Триумфалната арка, Шанз Елизе, стадионите по футбол и ръгби, Пантеона, Нотр Дам и Операта. Момичетата си обещаха, че ще се върнат в този град. Впечатлиха много организаторите, които ще ги поканят и на следващите младежки събития.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини