Ботевци отново участници в международен проект за обмен

Пътуването до чужбина отдавна е традиция за учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев”. Активното участие в проекти за училищни партньорства е част от нормалния училищен живот и за никого не е изненада, че редовно възпитаници от гимназията посещават свои приятели в чужбина. Поредното пътуване в рамките на проект за училищен обмен  по програма Еразъм+ се осъществи в началото на месец март. Четири ученици и трима учители от училището бяха на гости на своите партньори от  Гимназия-Алберт-Швайцер в град Лимбах Оберфрона, Германия.

Гостуването бе работна среща в рамките на  проект „IT and Language Teaching – ИТ и преподаване на чужд език“,  по който училището работи от началото на тази учебна година. Българските ученици осъществяват проекта заедно със своите приятели от Финландия, Германия и Италия и обменят с тях опит  и умения в  използването на новите информационни и интернет технологии при изучаването на чужди езици. Учителите се запознаха с организацията в немското училище и обмениха опит със своите колеги за обучението по чужди езици, математика, краезнание, изкуство, физическо възпитание и спорт. Учениците имаха възможност да  участват в работни ателиета на тема „ЕС и европейски ценности“  и да подготвят интервюта и презентации с помощта на новите средства за информация и комуникация. Една седмица българските ученици бяха гости в семействата на своите приятели в Лимбах и трябваше да преживеят заедно ежедневието на немските ученици. Възпитаниците на Езиковата гимназия в Кърджали нямаха никакви проблеми в общуването със своите връстници  и техните родители и учители на английски и немски език и със задоволство констатираха, че методите на обучение по чужди езици  в тяхното училище са същите като в немското.

Особено голям бе интересът на българските ученици при посещението на  Берлин, Лайпциг и Дрезден  –  градове,  запазили  култура, традиции и наследство, свързани с историята и настоящето на Германия и Европа. Те бяха доволни от предоставената им възможност да преживеят на живо всичко, за което бяха учили в часовете по немски език и бяха слушали от своите преподаватели. Потопиха се в атмосферата  на тези известни туристически центрове, смесвайки се с посетители от цял свят. В Берлин групата се разходи по известната улица „Унтер ден Линден“ и посети емблематичните забележителности – Александерплатц, Телевизионната кула, Сградата на Бундестага, Бранденбургската врата, Чекпойнт Чарли, Мемориалът на Холокоста  и Музея Пергамон и се наслади на берлинския мултикултурен живот - смес от исторически събития и съвременна арт среда.  В Лайпциг всички с интерес разгледаха  експозицията във Форума за съвременна история, разказваща историята на ГДР и падането на Берлинската стена, Томаскирхе с гроба на Йохан Себастиан Бах и Сградата на старото кметство. Част от туристическата обиколка в Дрезден бе посещението на Двореца Цвингер, Земперопер, Кройцкирхе, Фрауенкирхе, улицата на Шествието на Саксонските князе и Терасата на Брюл.  Впечатляващо бе и посещението на Ландтага на Саксония, където участниците в проекта се срещнаха с господин Бауман-Хаске, представител на Социалдемократическата партия на Германия, на когото зададоха интересни въпроси, свързани с Европейския съюз, ролята на Германия в него и бъдещето на Европа. Част от незабравимото немско приключение бе и срещата на българските ученици с бившата възпитаничка на гимназията Яна-Ивана Бояджиева, която успешно завършва Техническия университет в Дрезден. Тя изпълни ролята на екскурзовод и разказа на всички за забележителностите в града.

В последния ден от посещението си гостите от Финландия, България и Италия взеха участие в „Ден на отворените врати“ в училището домакин. За целта те трябваше да подготвят заедно със своите домакини традиционни ястия, които да представят на родителите-гости. Българските ученици впечатлиха всички с  приготвената от тях традиционна българска баница. Всички участници в пътуването – учители и ученици бяха доволни от преживяното и отнесоха в домовете си скъпи спомени от посещението си в Германия.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини