Кърджалиец преведе знаменития Колин Крауч, станал известен с критиката срещу комерсиализираното образование

    Кърджалиец преведе от английски на български знаменитият проф.Колин Крауч, станал известен с критиката си към комерсиализираното образование. Крауч е специалист по икономическа социология и е яростен критик на неолиберализма. Именно в същността на неолиберализма, който господства в модерния свят Крауч вижда заплаха за бъдещето на света. Неолибералната политика се стреми основно към преустройство на публичния сектор по пазарни критерии, а това води до радикално орязване  на познанията, компетентността и квалифицираността на заетите там специалисти. Това подчертава кърджалиецът доктор по международни отношения Димитър Димитров,който работи в тясно партньортво с Колин Крауч. Димитров е ключов изследовател в престижният Институт за мира със седалище във Виена. Той пръв направи възгледите на живеещият в Италия професор достояние на широката българска аудитория. В своя статия в списание „Понеделник”Димитров разследва купуването на университетски дипломи и докторски десертации, проблем който е анализиран и от Крауч в книгата му „Корупционери на знанието”. По нея е направен и документален филм. Димитров е категоричен, че причината за снижаването на нивото на познание е неолиберализма.

    Представяйки преведените току що две книги на Крауч на български, издателство „Труд” отбелязва :Днешното господство на неолиберализма в икономическата и социалната политика започва, когато противостоящият му предшественик, известен по-общо като кейнсианско управление на търсенето, навлиза в масивна криза по време на инфлацията от 70-те години. Това е криза и за социалдемокрацията. Ксенофобският популизъм в по-голямата част на Европа, САЩ, Русия и някои други страни, враждебен както към неолиберализма, така и към социалната демокрация, променя отношението помежду им. Особено важна променлива е балансът между електоралния (демократичен) компонент на политическата система и лобирането, ролята на големите пари, преговорната сила на глобалните корпорации. Това е арената, на която вероятно ще се изковават съюзите между неолиберали и социалдемократи.

    Двете книги са обединени под едно заглавие от авторитетното българско издателство, а именно:”Неолиберализмът и социалната демокрация-борбата продължава”. Димитър Димитров отбелязва:Тази книга специално е подготвена от Колин Крауч за издаване на български език и обединява части от две предишни негови работи – Странното неотмиране на неолиберализма и Да пригодим капитализма към обществото. Тук той включва и статистически данни и някои изследователски разработки за България.

      Крауч е категоричен:Абсолютната зависимост от банките води до крахът на неолиберализмът. Проблемът е, че в момента има дефицит на идеи в световен мащаб.

      В интервю за българското списание „Тема” професорът отбелязва, че в рамките на Европейският съюз богатите страни трябва да дадат пари на бедните за инфраструктурата за да има общ просперитет. Той е категоричен,че публичните инвестиции оказват положително влияние върху развитието на обществата в ЕС.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини