Веселина Тихомирова: Има две новости в приема на детските градини

При класирането за детските ясли и градини в Кърджали се дава предимство на деца, живущи в близост до детската градина, което се доказва с постоянен адрес. Това е една от двете новости в регламента за приемане в детските заведения на територията на общината. Втората новост е срокът за кандидатстване, който е от началото на месец март до последния работен ден на месец април. Това каза за Радио Кърджали Веселина Тихомирова, зам-.кмет на общината: 

За учебната 2019/2020 г. са обявени 265 места за прием на деца в яслена група, това са деца родени през 2017 г., и 370 места за деца в първа възрастова група, родени през 2016 г., т.е. 3-годишните. Това са местата в 11-те градини в град Кърджали. Приемът на деца в детски градини на територията на община Кърджали се извършва при изпълнение на разпоредбите от Наредба номер 5 за предучилищно образование. 

Списъците между родителите, чакащи на опашки за кандидатстване за прием на децата им в детските градини не са регламентирани и приети в наредбата. Родителите имат право да правят вътрешна организация помежду си, но това няма да се отрази особено в класирането на децата им. Така коментира Веселина Тихомирова снимките, които се появиха в Мрежата на чакащи родители от 6 ч. сутринта пред детските градини и списъци, които те са направили: 

Може би родителите са сметнали за редно сами да си изготвят списък, може би по реда на пристигане. Предполагам, че са го направили с цел, за да е малко спокойна обстановката и малко по-спокойна опашката. Така, че от една страна това е добре.

Но от друга, тези които не са подали все още заявления имат ли шанс да приемат детето им?

Разбира се, имат време да го направят до 30 април и с това съвсем не приключват шансовете ако говорим за шансове. Трябва да има момент, който да дава право при обявени 25 места и подадени 250 заявления, при равен брой точки, смятаме, че е редно реда на входящия номер да дава предимство и класирането да се извършва именно в тази посока. Това е, пак казвам, когато точките са равни. Само тогава входящия номер и по-ранното редене може да класира детето. Нека да не се тревожат родителите, в момента има свободни места в детските градини, но не във всички. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини