Проект предвижда да се стига с лодки до средновековната крепост при вливането на река Боровица в Арда

Проект предвижда да се стига по вода с лодки от кей на отсрещния бряг до средновековната крепост при вливането на река Боровица в Арда. Това каза за Радио „Фокус“ археологът Милен Камарев, уредник в отдел Археология на Регионален исторически музей-Кърджали във връзка с дейностите, свързани с подготовката за новия туристически сезон и предстоящи проекти в района. Той посочи, че Археологическият отдел в Историческия музей в момента се ремонтира, подменя се подовата настилка на експозиционните зали. Обемистите и тежки витрини, колони и фрагменти от стенописи са преместени и отново ще бъдат подредени след края на ремонта.

На 1 февруари 2019 стартира строителството на Информационeн посетителски център за близо 1.5 млн. евро. Това е един от най-значимите проекти в сферата на културно-историческия туризъм у нас за 2019 г. Центърът ще поеме обслужването на големите групи туристи, които посещават комплекса, като за изминалата 2018 година те са били 84 475. В района на Ардино предстои да се подготви изграждането на туристическа инфраструктура до средновековната крепост срещу река Боровица, известна под името Патмос. Крепостта е била активна до късното средновековие, на върха са запазени зидове с височина до 3 м. В цитаделата, върху антично езическо светилище в скалите на подземната пещера, която се спуска до реката, са били изградени две църкви. Крепостта е стражева, на пътя по долината на река Арда и Боровица към вътрешността на България.
Голямата трикорабна триапсидна църква на върха е с дължина 13 m и ширина 11.5 м, която по-късно е била разделена на три сгради. В реконструирания северен кораб, в подземието, са намерени и проучени загадъчни 34 детски гроба. Друга част е преустроена в еднокорабна едноапсидна църква със скатен покрив - много близка до църквата в цитаделата на Перперикон. Стражевата крепост е пазела пътя по долината на река Арда и Боровица към Асеновград и Пловдив. Под нея е минала в 1206 г. по време на Кръстоносните походи войската, предвождана от известния Жофроа дьо Вилардуен. Средновековната крепост има много голяма културно-историческа и научна стойност, която съчетана с изключителната красота в района на меандрите на река Арда и река Боровица при сливането им, предлага голям експозиционен потенциал и възможности за превръщането й в атрактивен обект на културния туризъм.
Районът е заснет и са направени постъпки в Националния институт за недвижимо културно наследство. На 6 март 2019 г. Общинския съвет в Ардино е гласувал да се поиска предоставяне на Общината на недвижимата културна ценност при устието на река Боровица в землището на село Дойранци, за срок от 10 години, но действията за провеждане и финализиране на процедурата за предоставяне на безвъзмездно управление по реда на чл.12, ал.4, т.1 от Закона за културното наследство върху имота не могат да бъдат направени. Крепостта се намира върху държавна горска територия и трябва да бъде разрешено от държавата да се придобие тази културна ценност или да се даде за стопанисване на община.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини