Как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им?

Очаква се през тази седмица да е готов анализ на НОИ как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година се реши от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на ДОО за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 година.

Бисер Петков припомни, че НОИ оповести, че на база на симулация на пенсионери, които са се пенсионирали през 2017 година, е изчислено, че ако от формулата бъдат извадени трите години след 1997 година - 97, 98 и 99, за 37 процента от пенсионерите пенсията би била в по-малък размер, а за останалите в по-висок размер.

Ще бъде направен по-пълен анализ, който ще покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсиите на хората и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде допълнително обсъден.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който участва в XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN) отбеляза, че за последните години е направено много за модернизирането на инфраструктурата и превозните средства, като промяната в София е видима.

Замяната на морално остарели елементи от транспорта с нови и екологично чисти води както до намаляването на замърсяването на града, така и до подобряване на условията на труд за работещите в сектора, каза министър Бисер Петков. Той отбеляза ролята на държавата да гарантира здравословни и безопасни условия на труд.

Подобряването на заплащането, както и безопасните и здравословни условия на труд са заложени в Европейския стълб за социалните права, за който припомни както Бисер Петков, така и Лука Визентини, генерален секретар на ЕКП. Лука Визентини заяви, че е важно стълбът да се превърне в реалност, като благодари за това, че темата беше поставена сериозно по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Той отчете и успехите по директивата за командироването, в основата на която е равно заплащане за равен труд. Лука Визентини отбеляза също, че България е започнала сериозен диалог по въпроса за възходяща конвергенция на заплатите.

По думите на Визентини европейските избори са повратна точка за европейската демокрация, те трябва да дадат възможност Европа да се развива като социален проект. Той отбеляза, че все още има неравенство в Европа по отношение на заплащането, като минималната заплата в България е една седма от минималната заплата на силноразвитите европейски държави. Според Визентини има нужда да се засили колективното трудово договаряне, да има повече конвергенция не само откъм БВП, но и от гледна точка на заплати.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини