Шотландия търси законова форма за втори референдум за независимост

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън може да успее да проведе "законосъобразен" референдум за независимост, ако Тереза ​​Май откаже да даде съгласието си за ново допитване в Шотландия за излизане от състава на Великобритания, съобщи изданието "The Scotsman".

Конституционни експерти твърдят, че може да се посочи правно легитимен аргумент за организирането на повторен вот по темата, въпреки че конституционните правомощия за това принадлежат на Уестминстър. Но дори шотландците гласуват с "да" по този сценарий, местният парламент няма да има правомощия да обяви независимост - за това ще трябва да се произнесе парламентът в Лондон.

През следващите седмици премиерът Стърджън ще обяви плановете си за провеждане на втори референдум.

Припомняме, на допитването през 2014 г. 55 на сто от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Професорът по гражданско право Айлийн Макхарг от университета в Стратклайд смята, че въпросът с правомощията не е еднозначен.

Макхарг се позовава на Закона за Шотландия, по силата на който е създаден местният парламент и в който са записани правомощията, "запазени" за Уестминстър - в тях не е посочено организирането на референдуми.

В юридически смисъл, както гласуването Brexit, така и шотландският референдум 2104 бяха само "консултативни". Така че, самото задаване на въпрос на шотландците не може да се разглежда като накърняващо Съюза, посочва професорът.

Все пак Айлийн Макхарг отбелязва, че категоричната преценка за това кое засяга Съюза и кое - не, може да бъде дадена само по съдебен път.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини