Най-добрата диета за 2019 г.

Почитателите на Средиземноморската диета имат повод да изиграят танца на радостта, а желаещите да живеят здравословно - да изберат именно нея. След анализ на десетки хранителни режими, експерти отреждат първенството на Средиземноморската диета като най-добрата за следване през 2019 г.

Анализът, обхванал 41 хранителни режима, отрежда първенството на Средиземноморската диета не само в общото класиране на най-добрите диети, но и в няколко подкатегории. Според експертите Средиземноморската диета е най-добрата за здравословно хранене, най-добрата диета, базирана на зеленчуци, най-добрата диета за диабет и най-лесната за спазване.

Признанието за този хранителен режим едва ли ще изненада някого. Редица проучвания са показали, че Средиземноморската диета може да понижи риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия, рак на гърдата. Блюдата от слънчевия Средиземноморски регион се свързват и с по-доброто здраве на костите и сърцето, и като цяло с по-дълъг живот. И с отслабване, разбира се.

Средиземноморската диета включва семпло и основно растително готвене. Фокусът на по-голямата част от блюдата е върху плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти, варивата, семената, ядките. Набляга се на употребата на зехтин екстра върджин. Хранителният режим изключва рафинираните захар и брашно, освен в много редки случаи. С изключение на зехтина други мазнини, като например масло, се консумират рядко.

Месото също е рядкост на трапезата. Вместо това ястията могат да включват яйца, млечни продукти и пилешко, но не в големите количества, присъщи за традиционния западен начин на хранене.

За сметка на това рибата е основен продукт.

"Говорим за нещо повече от диета - това е начин на живот. Средиземноморската диета сближава хората, подтиква ги да се хранят с близки и приятели, да общуват по време на хранене, да хапват любимите си ястия, да се движат, да живеят здравословно", казва диетоложката Рахаф Ал Бочи от Атланта.

За да оценят диетите, експерти по сърдечносъдови болести, диабет, затлъстяване, хранене и психология на храненето правят преглед на проучвания, публикувани в медицински издания, правителствени доклади и други източници. След това специалистите категоризират хранителните режими по редица показатели, сред които безопасност, потенциал да предпазват и контролират определени заболявания, ефект върху теглото, както и колко лесно се спазват.

През 2018 г. първенството за най-добра диета като цяло беше поделено между Средиземорската и DASH (Диетични подходи за намаляване на хипертонията (високо кръвно налягане), припомня Си Ен Ен.

Тази година Средиземноморската диета е едноличен първенец, следвана от диетата DASH и флекситарианската диета - основно растителен хранителен режим, позволяващ месо в редки случаи. Четвъртото място си поделят диетата MIND, целяща да понижи риска от развитие на болестта на Алцхаймер, и диетата Уейт Уотчърс, която представлява цялостна система за отслабване. Сред заелите по-задни места в листата на най-добрите хранителни режими е диетата на Дюкан.[Ако често сте уморени, заложете на зелени листни зеленчуци, варива, ядки, пълнозърнести продукти, черен шоколад]
ThinkStock/Getty ImagesКакво е общото между всички тези диети?

Въпросните хранителни режими използват възможно най-малко преработени храни и наблягат на плодовете, зеленчуците, варивата, пълнозърнестите продукти, ядките, семената.

Класирайки диетите, експертите дават възможност на потребителите да се ориентират сред голямото разнообразие от предложения, в търсенето на най-ефикасния начин да регулират теглото си и да подобрят здравето си.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини