Измамиха администрацията с продажба на общинско жилище

    За далавера с продажбата на жилище общинска собственост съобщи шефът на Дирекция "Икономика и стопански дейности, управление на общинска собственост" в местната администрация на Хасково Янко Петев.

    Прокуратурата е започнала проверка преди около месец, след сигнал към полицията от страна на общината за вероятната измама, посочи Петев.

    Става въпрос за общинско жилище на бул. „Васил Левски“ № 30.

    Засечката, че има нередност, е станала в началото на годината, обясни шефът на имотите в общината. Тогава от администрацията изпратили на настанения на адреса наемател Асен Стоянов покана за доброволно изплащане на закъснели около половин година наеми. В общината човекът идва, но не за да си плати дължимото, а за да представи договор за покупко-продажба на апартамента, в която е настанен от години. Посочва, че нищо не дължи на общината, понеже вече е собственик на жилището.

    Според Петев, най-вероятно в далаверата е замесен общински служител. Но кой е той не желае да посочи, съобщил е името, за което се съмнява, на органите на реда.

    Подозренията за вероятно участие в измамата на човек от администрацията тръгват заради факти още от пролетта на миналата година. Сагата с имота е от април 2018-та. Тогава Асен Стоянов подава в деловодството на местната администрация писмена молба за закупуването на общинския апартамент, който обитава над 20 години. „Колегите започват подготовката на всички документи, необходими да се стигне до продажбата, включително са поискани от наемателя и декларации за притежавани средства и за произхода им.“, разказва Петев.

    Докато се подготвя документацията обаче, тъй като евентуална продажба може да стане само с решение на Общинския съвет, изтича договорът за наем на Асен. През юни от общината му го подновяват. На 14-ти юли обаче човекът подава отново в деловодството искане, този път, за да бъде прекратена процедурата по продажбата. Асен заявява желание да си остане в жилището само като наемател.

    „С колегата, който донесе втората молба, разгледахме подробно всичко и прекратихме преписката. Не се стигна до писане на докладна. Още тогава спяхме процедурата за покупката“, обяснява Петев.

    Договорът за покупко-продажбата, който е представен в общината през януари тази година от Асен е с дата 20-ти юли 2018 година. На него стоят подписите на главния счетоводител на местната администрация Тодорка Стоянова и на кмета Добри Беливанов. От кметството обаче са категорични, че има подмяна или манипулация с технически средства по този документ.

    Асен Стоянов живее в общинското жилище на бул. „Васил Левски“ в блок 30 със семейството си вече 28 години.

    В ранния следобед днес вратата на апартамента на първия етаж отварят той и съпругата му. Когато чуват за какво става въпрос, се хващат за главата. Хората са вдигнали ръце. Дават си сметка, че са част от далавера.

    Асен посочва имена: Галя, Добри Беливанов и адвокат Динко Стоев. И добавя: „Измамиха ме! 24 хиляди и сто лева им броих и три хиляди лева рушвет поискаха! Ще се видим в съда, там всичко ще се изясни, вече съм наел адвокат, който да ме защитава!“

    Галина Савова – младши експерт „Жилищна политика“ в общината. Вероятно за нея става въпрос. Тя вече не работи в местната администрация, беше уволнена, след като през август миналата година кметът Добри Беливанов подаде сигнал до Районна прокуратура – Хасково за далавери с документи за общински жилища, засечени в края на юли.

    Сигнал за днешния случай не беше постъпил до 15 часа нито в Районната, прокуратура, посочи говорителят й Христина Жисова, нито в Окръжната прокуратура в Хасково.

    Относно кметския сигнал от лятото на миналата година проверката е висяща и не е приключила към този момент, коментира след проверка говорителят на Окръжното обвинение прокурор Невена Владимирова.

    Няма постъпили пари по банковата сметка на община за такава покупко-продажба, категоричен е Янко Петев. Той намекна, че си е направил труда да провери цифра по цифра договора, представен от Асен Стоянов и при огледа е изчислил, че дори фалшифицирането в документа не е направено качествено, защото ДДС-то при продажбата било изчислено на 25 %.

    Цитираният, като посредник от Асен адвокатът Стоев пък реши, че няма да говори с журналисти. При опит за уреждане на среща единствените му думи по телефона относно ситуацията бяха:“ Ооо, моля ви се! Нямам нищо общо!“

    Галина Савова въобще не си вдига телефона. Носят се слухове обаче, че семейството й строи хотел на Черноморието.

    „Аз не го познавам този човек Асен. Аз не съм зает с този случай, там има някаква измама, подадохме сигнал и случаят пое Икономическа полиция.“, коментира кметът Добри Беливанов. Той е убеден, че някой е фалшифицирал подписа му.

    В крайна сметка се оказа привечер, че действително има образувана проверка по този сигнал та общината от Районната прокуратура на Хасково.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Сх
      схемата
      35 -16
      20:10, 15 мар 2019
      Никакъв подпис не е фалшифициран, това си е подписа на Беливанов. Ей, това е честният и почтен човечец, разиграва ги тия театри с цел да се добере до кметското място. Честния и почтен човечец някъде остана извън него в момента , в който седна на кметския стол! А, скоро ще излязат и другите схеми, за касиера на Беливанов, който взема пари за назначения в общината и после ги делкат и други очисления за обществени поръчки и т.н. Оправи си бай Добри живота на правнуците си даже, а доверието и надеждите на хасковлии останаха в канала. Пием всички по една уранова вода , с която ни черпи бай Добри, защото и за водата с уран носи греха в душата си.
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      28 -21
      20:37, 15 мар 2019
      Подписите ги е фалшифицирала Таня Захариева
      с мастило от урината на Делян Суджука
      ,,,,
      А Асен е брадчет на Дидко Форукома по Майчина линия - само бащата на Дидко е родопски джентълмен , майка му е от махалата :)) :))
    • 3
      Зо
      Зоолог
      20 -12
      21:35, 15 мар 2019
      Чудя се защо тъпи маймуни пишат коментари постояно тук. Сигур са на щат в сайта за да вдигат четенето
      . Коментарите са за хората. Маймуните он клетките направо в лечебницата в Болярово.
      • Ке
        Кенанския Маймун
        15 -12
        01:12, 16 мар 2019
        И аз се чудя как "Бялата Арийска Раса" може да бъде управлявана от
        един турчеещ се Дръндарски Римлянин и един Нерез от Банкя
        и още не съм намерил отговора :)))
    • 4
      Си
      Сигнал
      33 0
      21:52, 15 мар 2019
      Ей, Динко, Динко, мошеник такъв, не се спря с тез имотни измами. Явно от закона не те е страх, но от такива като Асен,които са останали без нищо, трябва да се страхуваш... Кой знае кога и теб ще те поставят на мястото ти...
    • 5
      Jo
      John
      10 -3
      23:24, 15 мар 2019
      гле`й го беднягата как се е обзавел!
    • 6
      Аз
      аз
      9 -1
      09:20, 16 мар 2019
      Скрийте им ЕГН-тата бре
    • 7
      19
      1914
      21 -7
      09:54, 16 мар 2019
      Този цирк при бай Георги не можеше да се случи! Гаранция!! Тази Галя и тогава е била там,но едва ли си е представяла,че номера ще и мине.
    • 8
      12
      123123123
      16 0
      10:26, 16 мар 2019
      Галя Галя Галя Галя за затвора ,чакат се още неща да излизат тепърва!!!
    • 9
      Jo
      Joro
      13 0
      10:46, 16 мар 2019
      Жилищата за социално слаби не трябва да се продават а да се подпомагат семейства за няколко години докато си стъпят на крака
      • Jo
        John
        7 0
        13:09, 16 мар 2019
        какви години, това не е комунизъм - шест месеца, а после кой от къде е!
    • 10
      99
      999
      12 -7
      11:16, 16 мар 2019
      и Беливанов се продаде за жълти стотинки, никакъв морал
      • Ам
        АМАТЬОРЧЕТА
        13 -5
        15:35, 16 мар 2019
        Пишейки подобно малоумни коментари, обиждаш самия себе си ! Ти мислиш ли, че Беливанов ще участва в такава схема за някакви си десетина-двадесет хиляди лева, при положение, че е 100 % сигурно, че нещата ще лъснат за отрицателно време и ще стане голям скандал ! Такава схема може да измисли само некой малоумен общински служител като посочената и безскрупулен адвокат висок 1,60м., с къси криви крака и голяма празна глава ! Не казвам, че дядо Добри не участва в схеми, всичко е възможно на този свят, но съм убеден, че не би се впуснал в подобна аматьорска схема, в нея само глупаци биха участвали !!!
    • 11
      Ва
      вай вай
      16 0
      11:53, 16 мар 2019
      Динко Стоев ...все името на тая шушумига изпълзява от съмнителни сделки.
    • 12
      Пр
      Прокуратура
      6 -5
      16:15, 16 мар 2019
      Какъв общински служител какви 5 лева, няма как един общински служител да продаде каквото и да било без знанието на Кмет, Директор дирекция, главен счетоводител, нали това трябва да стане след решение на Общински съвет за продажба на този имот. Който познава структурата на Общ администрация знае че на договор за продажба се слагат подписите на гл счетоводител, директор дирекция Общинска собственост на края отива за резолюция при Кмета. Как така никой от тези началници и кмета не са направили и елементарната проверка при продажбата. В този ред на мисли Кмета може да продаде и сградата на общината без да разбере какво и на кого я продава.
      Аферим на тоя кмет.
      • Фа
        Фалшификаторът
        11 0
        19:34, 16 мар 2019
        Елементарно, Уотсън - договорът за покупко-продажба е неистински ! Накрая ще видиш, че подписите на договора няма да са изпълнени от лицата посочени в него, а от някое трето лице, с изключение на този положен от измамения човек ! Дали са му неистински договор и той си мисли, че си е купил жилище, а във връзка с това 100 % кракът му не е стъпил в сградата на Общината, където следва да се изповяда сделката ! Просто този адвокат и някой общински служител, участвал в далаверата, са за затвора...
    • 13
      12
      1234
      5 0
      18:11, 16 мар 2019
      Господин Петев , като ще извършвате проверка на общинските жилища , изяснете как стоят нещата с общинското жилище находящо се на ул.Стефан Стамболов 27, ет.11 .
      " Продадено " ," отдадено" под наем или "свободно" ?
    • 14
      За
      Запозната служителка
      9 -2
      18:34, 16 мар 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 15
      Ин
      интересно
      5 0
      13:31, 17 мар 2019
      С кой общински съветник е преспала ?
    • 16
      Да
      Даа
      6 0
      15:47, 17 мар 2019
      Много интересно наистнина,кой е този,да не е Митко Полихронов?
    Последни новини