Зелената цитадела - сградата, която сякаш танцува на вятъра в розово (видео)

    Зелената цитадела е ексцентрична забележителност на Магдебург от нашия век. Почти невъзможно е да се намерят прави линии в розовата сграда. Дори сред прозорците и колоните ѝ трудно може да се открият еднакви. Като цяло тази сграда изглежда сякаш се люлее на вятъра или танцува - прозорци, врати, балкони и декоративни елементи са с различна форма, цвят и размер.

    Необичайната сграда е проектирана от известния австрийски архитект и художник Фриденсрайх Хундертвасер, който, за съжаление, така и не видял последното си творение реализирано. Знаковият творец и създател на истински бижута в съвременната градска среда умира пет години преди края на строителството.

    Първоначално местните власти искали Хундертвасер просто да декорира или да преустрои панелен блок от времето на ГДР, но станало ясно, че е по-лесно той да бъде разрушен и да се построи нова сграда на това място.

    Така се появява сюрреалистичната приказна постройка с 900 прозореца от триста различни вида и 150 различни колони.

    В Зелената цитадела има хотел с 42 стаи, театър, офиси, магазини, детска градина, 55 апартамента и подземен гараж. Всяка стая е индивидуално декорирана и напълно съответства на стила на този проект.

    Построяването на магическото здание излезло 27 милиона евро.

    А ако се питате защо това (предимно) розово нещо е наречно Зелената цитадела, това не е случайно или лудо име. По цялата сграда и около нея има огромен брой различни растения - дървета, храсти и цветя. Зеленината покрива покрива, балконите, стените и даже тук-там от прозорците на апартаментите излизат дървета..

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини