Десетки убити при атаки на джамии в Нова Зеландия

40 души са убити при стрелбата срещу две джамии в Нова Зеландия, съобщи премиерът Джасинда Ардърн. Повече от 20 са тежко ранените.

Премиерът Ардърн определи инцидентите като терористична атака и като "един от най-мрачните дни" за страната.

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в двете джамии. Полицейският комисар Майк Буш обаче предупреди, че на свобода може да са повече участници в атаките.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че един от арестуваните е австралийски гражданин. Той описа заподозрения нападател като "екстремист, десен терорист насилник", цитира го БиБиСи (BBC).

Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той каза също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Свидетели посочват, че мъж в камуфлажно облекло, носещ автоматична пушка, открил безразборна стрелба в джамията "Ал Нур".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини