24 °C

Д-р Атанас Митков: Бъдещето на спешната помощ е на парамедиците

Д-р Атанас Митков работи в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали от 1994 година, а от 2007-ма е негов директор. Има специалност „Спешна медицина“ и „Здравен мениджмънт“. Казва, че спешната медицина е болест, която влезе ли ти в кръвта, няма как да я изоставиш. С него обсъждаме състоянието и проблемите в спешната помощ, защо в следващите години се очаква голяма дупка в кадровата обезпеченост на сектора, пред какви предизвикателствата ще се изправи спешната помощ в близко бъдеще. Случаите за посегателства над лекари не престават. Какви мерки се вземат, за да могат спешните медици да си вършат работата, без да са заплашвани и нападани от близки на пострадали? Защо винаги сме недоволни, че линейките закъсняват?  Достатъчни ли са 13-те екипа, които дежурят по всяко време, в област Кърджали? В звуковия файл чуйте разговора на Валентина Иванова с д-р Атанас Митков.

Д-р Атанас Митков: ЦСМП обслужва цяла Кърджалийска област, има 8 филиала и 2 изнесени екипа. Персоналът му е 232 души.

-  Спешната помощ е структурата, която обира луфтовете на цялата здравна система – обслужваме здравно неосигурени, онкоболни, пациенти, които не са успели да намерят личния си лекар и всички други.

-  Обществото трябва да е готово, че бъдещето на спешната помощ ще бъде на парамедиците. Разликата между парамедик и медицински фелдшер е много голяма в съответните правомощия за лечение, за вземане на решение. Медицинските фелдшери преглеждат деца и възрастни, участват напълно адекватно в лечебния процес на болните. Парамедиците, в зависимост от нивото им на компетентност, могат да правят само определение неща. Това е разбираемо в съответствие с тяхната професионална подготовка.

http://bnr.bg
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини