24 °C

Принцове и принцеси-Индия

В края на миналия и началото на настоящия век плеяда от технократични принцове и принцеси смениха или се готвеха да сменят военновременните династични крале и некоронванирепубликански лидери в редица страни на Азия, Африка , Европа и Америка. Променливият успех на този феномензатвърди или разклати следвоенната стабилност в отделни страни и региони и промени характера и съдбите на цели държави и народи. Да припомним свързаните с това факти и обстоятелства.

Индия

Краят на Втората световна война доведе до окончателен разпад на световната колониална система. В Индия набира мощ организираното и предвождано от инж. МахатмаГанди всенародно мирно движение за национална независимост. След убийството на Ганди през 1948 г. и обявяването през 1950 г. на Индия за демократична република, неин пръв министър-председател става съратникът му  Джевахарлал Неру, който несменяемо управлява страната до края на живота си през 1964 г. 

През 1966 г. единствената дъщеря на Ганди – Индира, възвръща властта в ръцете на фамилия Ганди и управлява 1.3-милиардна Индия като несменяем министър-председател до края на дните си. През 1980 г. в авиокатастрофа загива по-малкият й  син СанджаяГанди, когото тя готви като свой приемник в политиката. След убийството й през 1984 г., първородният й син – РадживГанди, я наследява като ръководител на управляващата ляво-центристка партия Индийски национален конгрес (ИНК) и министър-председател на страната, съвместявайки и длъжността Министър на външните работи на Индия. След падането от власт на ИНК през 1989 г. става лидер на опозицията, но по време на предизборната кампания през 1991 г. на свой ред е убит.

След неговата смърт ИНК остава в ръцете на „династия“ Ганди, като начело на нея застава вдовицата му – италианката Антония Майно, приела от свекърва си името Соня. През 2006 списание Форбс класира вдовицата на РадживГанди - Соня Ганди, на 13 място сред най-влиятелните жени в света, а през 2007 на 6-то.

Започналата през 90-те години на миналия век икономическа либерализация в Индия създава огромна градска средна класа, която е гръбнакът за развитие на националната й икономика като една от най-бързо растящите в света, като според прогнозите на Световната банка, към 2030 г. Индия ще надмине САЩ и ще застане на 2-ро място след Китай в листата на световните лидери.              

Кърджали бг вести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини