Хасан Азис: Кърджали е естественото място, на което празникът Невруз е добре да започне да се отбелязва

Естественото място, на което празникът Невруз е добре да започне да се отбелязва е Кърджали. Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис в приветствените си слова по повод събитието, организирано от Посолството на Република Азербайджан, Международния фонд за тюркската култура и наследство в Баку, Азербайджан и Община Кърджали. 

Празникът Невруз се почита в страните от Близкия Изток, Централна Азия, Европа, Кавказ и САЩ. Бележи настъпването на пролетта, подкрепя толерантността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира. 

"Може би разбрахте, че от 2010 година празникът Невруз е международен празник. Международен празник, свързан с новия ден, а новият ден винаги е свързан с надеждата, с очакването. Човек винаги очаква да се случи нещо хубаво в утрешния ден. Нашата надежда, нашето очакване свързано с този празник, е очакването за нашето единство, очакването за толерантността, защото новият свят има нужда от повече толерантност. Сякаш натоварихме Кърджали със знаците на толерантността. Един от тези знаци е Невруз. В Кърджали провеждаме Фестивал на толерантността, в Кърджали имаме Мултикултурният човек. Усилията на всички кърджалийци, не само от цялата ни община, а и от областта винаги са били свързани с превръщането на Кърджали в столица на толерантността", каза кметът Хасан Азис.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини