Цакат с такси и храна в старческите домове. Преглед на печата

24 часа

В рекордни 150 от 168 структури на БСП Станишев с най-много номинации

В рекордни 150 от 168 червени структури, които са провели събранията си до момента, Сергей Станишев е най-желан за водач или има най-голям брой номинации за евролистата на БСП.

След президента на ПЕС по предпочитания на соцактива се нарежда депутатката Елена Йончева. Това сочат данни от проведените до момента общински събрания.

Конференциите продължават до събота, а в неделя Националният съвет на партията ще трябва да определи водача и да посочи местата за гражданска квота и коалиционни партньори в евролистата.

Труд

Ваксини срещу грип за 1,5 млн. българи

Близо 1,5 млн. българи попадат в целевата група, към която е насочена от тази есен безплатната имунизация с противогрипна ваксина. Става въпрос за програма на Министерството на здравеопазването, по която първоначално ще бъдат поръчани 148 191 дози препарат. Тя е пилотна за страната и ще продължи до 2022 г. включително. Това посочи д-р Наталия Спиридонова, координатор на проекта по време на конференция на тема "Превенция и надзор на ОРЗ и грип. Профилактични програми. Антиваксинални настроения в обществото". Националната програма за превенция на грип ще реимбурсира имунизациите за хората от 65-годишна възраст нагоре.

Монитор

Цакат с такси и храна в старческите домове

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в приют, се равнява на 70% от размера на пенсията им. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми тя е равна на 80 на сто от парите им за старини.

Средната пенсия за страната по данни на осигурителния институт е 335,31 лв. Това означава, че в зависимост от удръжката средно нашенците трябва да дават на старческия дом между 234 и 268 лв. Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Издръжката на пенсионерите в домовете се формира не само от личните им доходи, но и от държавна дотация.

Отпуснатата от правителството за 2019 г. субсидия за един потребител е 7975 лв. Това прави по 664,58 лв. на месец. Пълната такса заплащат само тези, които имат влогове, ценни книжа или вземания за над 500 лв. Сумата, която дължат, се изчислява на база харчовете за храна, облекло, перилни и хигиенни материали, разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите сметки за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци.

Стандарт

ГЕРБ връща 7% праг на преференциите

Комисията по правни въпроси в парламента прие на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и с това върна стария 7-процентов праг на преференциите. "За" законопроекта гласуваха 9 народни представители, двама бяха "против", а един гласува с "въздържал се", съобщи Канал 3.

Връщането на прага беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от лидера на партията Бойко Борисов. Решението за връщане на стария праг дойде след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не-по-малко от общинската избирателна квота.

Сега

ГЕРБ се отказа от амнистия на дълговете на мюфтийството

Дълговете на вероизповеданията - над 8 млн. лв., от които 99% са на мюфтийството, няма да бъдат опростени, а разсрочени, обявиха от ГЕРБ.

"Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията, цитиран от "Фокус". За целта ще бъдат внесени поправки в закона между двете му четения.

Капитал дейли

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на мюфтийството, само ще ги разсрочи

Заради все по-засилващия се публичен скандал ГЕРБ се отказа от идеята за данъчна амнистия на вероизповеданията, която всъщност облагодетелества само мюсюлманското изповедание в България под патронажа на ДПС.

Публичните задължения от над 8 млн. лв. на мюфтийството към държавата няма да бъдат опростени, а само разсрочени. Това съобщиха в сряда лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов след среща по темата с участието и на премиера Борисов. Проектът за промени в Закона за вероизповеданията, чиито вносители са Цветанов и лидерът на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, няма да бъде оттеглен, а в него ще бъдат предложени корекции преди второто четене, заяви Цветанов.

Дума

Кметове масово се самонастаняват в общински жилища

Стотици нарушения при отдаването и ползването на общински жилища откри Върховната административна прокуратура. Проверени са десетки общини в цялата страната.

Кметове, заместник-кметове и кметски наместници са ползвали неправомерно общински жилища за социално слаби и безимотни лица, става ясно от становището на прокуратурата. От държавното обвинение са открили нарушения в 175 наредби за отдаване под наем и закупуване на общински имоти.

Разпоредби в нарушение на закона са установени в София, Пловдив, Варна, Бургас до Царево, Банско, Казанлък и Дупница. За нарушенията са сезирани съответните административни съдилища, допълва БНТ.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини