17 °C

Принцове и принцеси-Дубай

В края на миналия и началото на настоящия век плеяда от технократични принцове и принцеси смениха или се готвеха да сменят военновременните династични крале и некоронванирепубликански лидери в редица страни на Азия, Африка , Европа и Америка. Променливият успех на този феномензатвърди или разклати следвоенната стабилност в отделни страни и региони и промени характера и съдбите на цели държави и народи. Да припомним свързаните с това факти и обстоятелства.

Дубай

Дубай е столицата и най-големият град на емирство Дубай в състава на Обединените арабски емирства. В началото на 19 век населението на емирството е едва около 1 200 жители – основно бедуини, ловци и търговци на перли. До 1833 г. Дубай е част от емирството Абу Даби. През 1966 г. Дубай се обединява с Катар, а след оттеглянето на Великобритания от Персийския залив през 1971 г. заедно с Абу Даби и още 5 емирства Дубай формира Обединените Арабски Емирства, през 1971 г.

 

От 1833 г. Дубай е под властта на емирите от династия Ал Мактум. Съгласно конституцията на ОАЕ емирът на Дубай шейх Рашид  бинСайед ал Мактуме вицпрезидент и министър-председател на ОАЕ до смъртта си през 1990 г. Наследява го първородният мусин Мактумбин Рашид ал Мактум, който по-късно и до смъртта си през 2006 г., поради влошеното си здраве и продължително лечение в чужбина получава почетната титла „шейх Мактум“, но фактически е заменен на управленческите си позиции от по-малкия си брат – днешния 70-годишен емир на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Първородният син на емира на Дубай и коронен принц шейх Рашид бин Мохамед ал Мактум е страстен спортист и купонджия. На 22 септември 2015 г. , на христова възраст (33-годишен) принцът внезапно умира при неясни обстоятелства. Според слуховете от свръхдоза наркотици, а според иранските СМИ е ликвидиран в Йемен от тамошните бунтовници-хути. За наследник на короната е обявен по-малкият му брат – днес 36-годишният шейх Хамданибн Мохамед ал Мактум.

През 2007 г. емирът на Дубай прави едно от най-големите обществени дарения в историята като влага 10 млрд. долара в създаването на образователна фондация, чиито президент става принц Хамдан. Хамдан е и създател и председател на Клуба на принцовете на арабските династии, притеснени да не загубят позициите и влиянието си в условията на формиращия се под натиска американската демокрация нов глобален ред.

От някогашен административен център на британския протекторат „Договорен Оман“, днешният 2-милионен Дубай е чудото и перлата на арабския Изток, превърнал се в световен търговски, транспортен, финансов и туристически център.

Кърджали бг вести




Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 26.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини