Караянчева откри в Кърджали фотоизложба за 140 години от създаването на Търновската конституция

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри и представи в Кърджали пътуващата фотоизложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, която ще остане в родопския град до 15 март.

Пред присъстващите тя определи Търновската конституция като велико дело и изключително демократичен документ за младата тогава българска държава. Обръщайки се към учениците Караянчева цитира член от документа, в който се казва: „Всякой човек, независимо от род, пол и религия, свободен става щом стъпи на българска територия”. 

Експозицията, представяща чрез фотоси учредителите на Търновската конституция и нейното подписване, е подредена във фоайето на театъра и беше открита в присъствието на народните представители Ерол Мехмед, Адлен Шевкед, областния управител Никола Чанев, кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, началника на РУО Гроздан Колев,  директори на училища, на културно-просветни средища, ученици. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева разказа интересни моменти от работата на Учредителното народно събрание, при които се е стигало и до размяна на шамари между народните представители, както и до напускане на някои от тях, както това се случва и днес.

Цвета Караянчева каза още, че на 16 април - Деня на българската конституция, във всяко българско училище и във всеки български клас ще бъде проведен Урок по Конституция, а материали за това в помощ на учителите има качени в сайта на Народното събрание.

dariknews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини