ЕС иска да въведе забрана за модифициране на операционната система в смартфоните

ЕС полага много усилия, за да предпази гражданите и да защити интересите им в отношенията с компании като Google и Facebook. Регулаторите са изключително стриктни и вече заведоха серия от дела срещу най-големите имена в технологичната индустрия.

ЕС обмислят въвеждането на нов регламент, който да забрани модифицирането на софтуера в мобилните устройства. В случая става въпрос за предварително инсталираната операционна система на смарт джаджите. 

Концепцията е самите производители на хардуер да интегрират метод, с който да забранят инсталацията на софтуер, който не е сертифициран от самите тях. Това означава например, че няма да може да смените операционната система на смартфона, тъй като ще нарушите законодателството на ЕС. Новата директива ще обхване всички устройства, които приемат и изпращат радио сигнали, сред които компютрите и всички джаджи, които са свързани към интернет, както и безжични рутери.

Желанието на ЕС е да въведат механизъм, който да позволи на производителите да оценят качеството и съвместимостта на даден софтуер със създадения от тях хардуер. След като придобие официален статут новият софтуер ще направи нелегално инсталирането на алернативни операционни системи на смартфоните с Android. По този начин потребителите ще трябва да се органичат единствено до софтуера, който им е препоръчан изрично от производителите на устройствата, които използват.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини