Изчислиха теглото на Млечния път

Астрономи поставиха Млечния път на космически везни и установиха, че галаката ни тежи колкото 1.5 трилиона слънца, плюс минус няколко.

Измерването, най-прецизното до момента, включва всички звезди и планети, прах и газ и свърхмасивната черна дупка в центъра на галактиката. Оказва се, че последната е 4 милиона пъти по-масивна от слънцето.

Учените се опитват да определят теглото на Млечния път от десетилетия. Предишните изчисления варираха от 500 милиарда до 3 трилина слънца. Най-новите резултати се намират по средата и се равняват на 3 000 трилиона трилиона трилиона тона.

За да претеглят галактиката, учените използвали данни от космическия телескоп Хъбъл на НАСА и сателита Gaia на Европейската космическа агенция – обсерватория, която записва позициите на звездите, за да създаде 3D карта на Млечния път. С помощта на телескопите те измерили движението на 46 кълбовидни купове - отдалечени групи от стотици хиляди звезди, орбитиращи около центъра на галактиката.

Анализирайки движението на тези клъстери, учените изчислили гравитационното привличане, упражнявано върху тях и масата генерирала силите на привличане. Чрез екстраполация пресметнали масата на Млечния път.

С теглото си от 1.5 трилиона слънца, Млечният път е една от тежките галактики във вселената. Най-леките са близо 1 милиард пъти по-масивни от слънцето, а най-тежките около 30 трилиона пъти по-масивни. На база общата яркост на звездите, масата на Млечния път се приема за нормална.

Макар да приютява близо 200 милиарда звезди, масата на извънземните светове съставлява едва 4% от общата маса на Млечния път. Планетите, обикалящи около тях, представляват още по-малка част. Около 85% от масата е тъмна материя – неуловимата субстанция, натрупваща се около галактиките, за която съдим единствено по гравитационното и привличане.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини