Конституционна съдийка ще оглави ЦИК. Преглед на печата

24 часа

Конституционна съдийка ще оглави ЦИК

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия, предлага ГЕРБ. Часове преди изтичането на крайния срок за номинациите вчера всички парламентарни групи направиха своите.

Според последните поправки шефът на комисията вече не може да е от гражданската квота, каквато се водеше подкрепената от БСП настояща председателка Ивилина Алексиева.

Труд

По жени във властта сме първенци в Евросъюза

Дамите в правителствения сектор у нас са почти 40%, докато средно за ЕС те са 30 на сто, сочат данни на Евростат. Нежният пол съставлява 25 процента от народните представители.

Монитор

Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец

Оттук нататък процедурата ще бъде аналогична, както при заловените във Франция преди няколко месеца Николай и Евгения Баневи. Българската прокуратура ще преведе на испански европейската заповед за арест и ще я изпрати на съда в Испания, който ще реши дали да екстрадира Арабаджиеви. "Всичко зависи от испанските съдебни власти. Ако Арабаджиеви дадат съгласието си за връщането им в България, това може да бъде решено в рамките на половин месец", обясни Арнаудова. В 10-дневен срок пък става фактическото предаване на лицата.

Стандарт

Три оферти за газово трасе

Три консорциума са подали оферти за обществената поръчка на "Булгартрансгаз" за изграждането на газопровод през България от границата с Турция до тази със Сърбия. Това стана ясно от публичното отваряне на документацията. Подалите оферти са:

-"ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ" с участници "Консорцио Варна 1" (учредено от "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А") и "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л"- клон България

-Обединение от "Industries Fovallalkozo Zrt" и "Industries-KVV Kivitelezo Zrt"

-Обединение "Консорциум Аркад" с участници: "Аркад Ей Би Би С.п.А" и "Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни".

Сега

Нено Димов: "Делойт" ще е консултант за концесията в Банско

Международната консултантска компания "Делойт" ще консултира България по концесията за ски зоната в Банско, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Компанията трябва в рамките на един месец да даде становище и да направи препоръки. Това се прави в отговор на искането на главния прокурор концесията да бъде приведена в съответствие с най-новите изисквания на закона.

Договорът вече е сключен и това е направено по препоръка на Съвета по концесиите каза още Нено Димов. След намесата на главния прокурор правителството възложи на министъра да преговаря с концесионера на ски-зоната в Банско - "Юлен". След като анализът е готов, Димов ще се обърне отново към Координационния съвет по концесиите, за да се намери решение.

Капитал дейли

Испанската полиция задържа Арабаджиеви и Жоро Шопа до Барселона

Испанската полиция е задържала издирваните с Европейска заповед за арест Ветко и Маринела Арабаджиеви в къща край Барселона. Имотът е собственост на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, който е от близкото обкръжение на осъдения в Италия и Румъния за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Семерджиев също е бил задържан, тъй като е бил издирван заради разследване за пране на пари, водено в Швейцария.

Дума

8 хиляди деца по-малко през 2018 г.

Живородените деца у нас през 2018 г. са 56 099, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Това е със 7856 по-малко от предходната година. По данни на НСИ живородените през 2017 г. са 63 955.

Най-малко са новородените във Видинско - 322, следвани от област Разград с 403 и Ямбол с 408 бебета. Очаквано най-голям е броят на ражданията в София-град - 14 519.

От всички 22 862 регистрирани аборта за годината, над 15 760 са извършени по медицински показания. В сравнение с предходни години абортите бележат спад - например през 2010 г. са били 29 107, през 2014 г. - 26 183. От общия брой прекъснати бременности 120 са на момичета под 15 г. Близо 2050 са абортите на момичетата в следващата възрастова група - на 15-19-годишните.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини