Орбан приветства инициативата на Макрон за реформиране на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан - системен критик на Европейския съюз, приветства вчера инициативата на френския президент Еманюел Макрон за разговори по реформирането на Европейския съюз, като каза, че е "крайно време да говорим сериозно за бъдещето на Европа", предаде "Ройтерс".

"Това може да бъде началото на сериозен европейски дебат... Ние, разбира се, имаме различия по подробностите, но далеч по-важно от различните ни мнения е това, че тази инициатива може да стане добро начало на сериозен и конструктивен диалог за бъдещето на Европа", писа Орбан в изявление, изпратено по имейл до "Ройтерс".

По-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент предложи своеобразна пътна карта за възраждане на Европа. В негова статия, публикувана във всяка от 28-те страни членки (пълния текст можете да видите тук), той говори директно с избирателите и ги предупреждава, че ЕС е в опасност.

Предложенията на Макрон са:

- създаване на агенция за защита на демокрациите, която ще предоставя експерти на страните членки по това как да се предпазва изборният процес от манипулации и хакерски атаки

- забрана сили извън ЕС да финансират политически партии в Европа

- общоевропейски правила за забрана в интернет на всички прояви на език на омразата и насилието

- реформиране на Шенгенското споразумение и създаване на обща гранична полиция и европейска служба за предоставяне на убежище; но също така който иска да е в Шенген, ще трябва да проявява и солидарност чрез единната европейска политика за предоставяне или отказ на убежище; поемане на задължения за стриктен контрол и европейска солидарност от всяка страна чрез Европейски съвет за вътрешна сигурност

- създаване на Европейска климатична банка, която да финансира прехода към зелена икономика

- забрана за компаниите, застрашаващи стратегически интереси на Европа

- създаване на политика Европа на първо място в духа на това, което правят в момента властите във Вашингтон и Пекин

- създаване на социален щит за всички работещи в ЕС, като се "гарантира едно и също заплащане за една и съща свършена работа, както и минимална европейска заплата, подходяща за всяка държава и обсъждана колективно всяка година"

- призив институциите на ЕС и държавите членки да участват до края на годината в Конференция за Европа, на която да бъдат предложени промени в политическия проект на съюза без да има теми табу; това включва и съгласие за ревизия на съществуващите основополагащи закони на ЕС.

- реформиране на правилата за защита на конкуренцията и търговската политика; наказване или забрана за бизнес на компании, които компрометират стратегическите интереси и фундаментални ценности като екостандарти, защитата на данни и честното плащане на данъци; създаване на европейски преференции в стратегическите индустрии и обществените поръчки, "както правят нашите американски и китайски конкуренти".

Унгарският премиер се намира в неудобна позиция заради скорошна своя кампания срещу Брюксел и имиграцията, която доведе до призиви партията му "Фидес" да бъде изключена от Европейската народна партия. В понеделник ЕНП заяви, че е получила молби от 12 партии членки от девет държави в ЕС и ще обсъди евентуално изключване или временно отстраняване на "Фидес" на 20 март.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини