Медведев разговаря с Караянчева и поднесе венец пред паметника на Цар Освободител

Развитието на парламентарните връзки между България и Русия е от важно значение за нашите две страни.

Това беше общото мнение, изразено на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Руският премиер е на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов. 

Радвам се, че през изминалата година отношенията между парламентите на България и Русия се задълбочиха, подчерта Цвета Караянчева. Тя уточни, че Групата за приятелство България – Русия е най-голямата в Народното събрание и това е показателно за значението, което народните представители имат към развитието на двустранните отношения с Русия. 

Българският парламент е с много дълга история, сега ние отбелязваме 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, посочи председателят на Народното събрание и добави, че това е същият период, от който датират и дипломатическите отношения между България и Русия. 

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев поздрави председателя на Народното събрание с годишнината от Освобождението на България и посочи важността на отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия. Трябва да признаем, че паузата във взаимодействието между нашите парламенти беше сериозна, но можем да я поправим, подчерта Дмитрий Медведев. Той добави, че връзките между парламентите са много важни особено, когато става дума за страни като България и Русия. Нужно е да укрепим взаимодействието между парламентите на двете страни, посочи руският премиер. 

Активизирането на отношенията ни и на проектите зависи от нашите две страни, подчерта министър-председателят на Руската федерация. Пред нас се откриват нови възможности и се надявам, че нашите страни ще се възползват от тях, добави той. Дмитрий Медведев отбеляза важността на законодателната подкрепа за съвместните проекти на България и Русия. 

Имаме какво да направим за развитието на нашите отношения и в икономически, и в образователен, и в културен план, подчерта председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева изрази задоволство от продължаване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Народните представители от различните парламентарни комисии могат да бъдат полезни в нейната работа, за да се придвижват по-бързо необходимите законодателните промени, подчерта тя. 

След срещата беше поднесен венец на паметника на Цар Освободител. 

В срещата в Народното събрание участваха съпредседателите на групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев и нейните заместник-председатели Веселин Марешки, Волен Сидеров и Симеон Симеонов.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини