Медведев и Борисов започнаха преговорите за газовия хъб и АЕЦ "Белене"

Разговорите между руската делегация на премиера Дмитрий Медведев и българската, водена от Бойко Борисов, започнаха с темите за газовия хъб "Балкан", АЕЦ "Белене" и туризма. Това се разбра от кратко изявление преди началото на срещата между двамата в София, съобщи Dnevnik.bg.

Медведев първо поздрави колегата си за вчерашния национален празник на България, като подчерта, че 3 март е "важна дата за двете страни".

"През последните години някои числа в икономическото сътрудничество станаха по-добри, но за съжаление други се влошиха. Имаме големи съвместни проекти в сферата на енергетиката и газа, атомното сътрудничество. Утре ще се обсъжда и сътрудничество в туризма", каза Медведев.

"Искам да ви благодаря за хубавото време и за поканата", добави премиерът на Русия към Борисов.

"Доста теми се натрупаха в едни трудни времена", започна изказването си Бойко Борисов. Той каза, че утре ще бъде поставен въпросът за пускане на ферибот от Бургас до Новоросийск и вероятна руска инвестиция в пионерския лагер (вероятно говори за СОК "Камчия", собственост на правителството на Москва - бел. авт.).

Ясно сме артикулирали, че ще участваме в газопреноса

"В тази сфера горе-долу са добре нещата", смята Борисов. "За газоразпределителен хъб "Балкан" много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно", каза Борисов.

Той добави, че нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. "Така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб.м от газовия хъб", каза Борисов.

Той добави, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

Шефовете на "Газпром" и "Росатом" също са в София

"Относно АЕЦ "Белене" ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1.1 млрд. лв. с лихви", разказа историята на проекта Борисов. "След като платихме кеш, президентът Владимир Путин ни опрости лихвите и сега България има два ядрени реактора, българска собственост, опаковани в найлон", каза Борисов, след което транслацията спря.

Двата руски енергийни проекта са очевидната причина за визитата на Дмитрий Медведев в София. С него са генералните директори на "Газпром" и на "Росатом" Алексей Милер и Алексей Лихачов. Милер кацна в София с частния си суперлуксозен самолет "Гълфстрийм". Тази сутрин от руската държавна администрация съобщиха, че "Росатом" иска да участва в конкурса за доизграждането на АЕЦ "Белене".

Визитата на Медведев започна с посрещане с военни почести пред храм-паметника "Алекандър Невски". Там имаше малобройни посрещачи, държани далече от полицейските заграждения.

Центърът на София под блокада

Загражденията бяха блокирали целия периметър около храма от улиците "Шипка", "Московска" и "Георги С. Раковски" и малцината желаещи да наблюдават церемонията по посрещането с почести трябваше да минат през метал детектори и проверка на багажа. Охранителите от НСО с извинение караха трудно подвижни пенсионери да заобикалят, за да стигнат до домовете си.

Пешеходното движение беше забранено по "Дондуков" около Министерския съвет в очакване на Медведев и делегацията му. Документите и багажът на репортера на "Дневник" бяха проверени 4 пъти по пътя от "Александър Невски до Министерския съвет.

Опит за протест срещу Дмитрий Медведев и агресията на Русия срещу Украйна беше направен пред Археологическия музей. Протестиращите бяха оградени от полицаи, а пред украинските и българските флагове бяха поставени полицейски бусове, пречещи на високопоставените гости от Русия да ги видят.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини