Хиляди кърджалийци излязоха да празнуват Трети март, стълпотворение в Градската градина

    Хиляди кърджалийци излязоха да празнуват Националния празник Трети март. Градската градина отесня да поеме желаещите да присъстват на празничния ритуал и концерт. В парка се изсипаха стотици зрители на празничното шествие. Множеството бе допълнено и от ученици ,манифестирали по улиците на града.

      На тържеството присъстваха кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис,  областният управител Никола Чанев, народният представител Адлен Шефкед,председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, енорийският свещеник отец Петър,зам.-районният мюфтия Насуф Насуф.

    С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на воините загинали за освобождението на България.Бяха поднесени венци и цветя.

      В празничното си приветствие кметът Хасан Азис бе категоричен, че Трети март е празник , който ни обединява и призова единството да се запази. Градоначалникът посочи,че Националния празник е символ на едно начало, на стъпка на България към Европа. Макар спазван за кратко Сан Стефанският мирен договор от 1878 г. отваря вратите на България към свободата. Затова 141 години по-късно ние честваме Трети март и се прекланяме пред паметниците и братските могили на освободителите, дали живота си за България. Независимо от противоречивата руска външна политика,  цар Александър II е бил категоричен , приемайки мисията на спасител на българите. Той кратко резолира молбата на Екзарх Йосиф:”България да се освободи!”. Днес в страната ни са гробовете на 67 512 руски воини. За свободата са се сражавали и 15 000 българи-доброволци. Като нация сме излезли по мъдри от миналото, гледайки към бъдещето, подчерта ораторът.

    Днес ние продължаваме да искаме свобода и заедно можем да я постигнем. Свобода на словото, свобода на мисълта, свобода на духа, подчерта Хасан Азис.

    Във всеки от нас има по капка кръв от борците и ние трябва да предадем на идните поколения, заключи градоначалникът. Той възкликна „Да живее България!”.

      Официалната церемония бе последвана от празничен концерт на самодейни и професионални състави от Дома на културата в Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини