Капитал: Ахмед Доган официално си купи Боянските сараи

Изображение 1 от 2

    Изсветляването на имуществото на Ахмед Доган, започнало миналата година с придобиването на 70% от "ТЕЦ Варна", продължава с нова сделка. В началото на 2019 г. топлоцентралата е купила 100% от "Делта епсилон" - това е компанията, собственик на така известните сараи в Бояна, ползвани от почетния лидер на ДПС за лична резиденция.

    Цената по сделката не е известна, но чрез нея реално се официализира още едно владение на Доган, който при всички легенди за богатството му и въпреки откровената фраза за "обръчите от фирми" на партиите, докато беше в политиката, нямаше фирмени участия. А най-съществената официално декларирана от него сума извън доходите му като депутат беше полученият 1 млн. евро хонорар като консултант по проекта "Цанков камък", за което беше разследван за недеклариран конфликт на интереси.

    От строителя до ползвателя

    Досега собствеността в "Делта епсилон" беше поделена между две лица - Румен Асенов и Красимир Дюлгеров. Първият е по-известен с връзките си с Доган и ДПС. Асенов е собственик на "ИСА инженеринг" - компанията, построила самия сарай. В началото на 90-те години той стартира първите си бизнеси съвместно с Юлиян Инджов, като някъде около 2000 г. те се разделят и единият взима "ИСА инженеринг", а другият - "ИСА 2000". От предишни наименования на фирмите, а и от сайта на компанията на Асенов, става ясно, че името е съкращение от "Имоти, Строителство, Архитектура".

    Фирмите на Румен Асенов изживяват златната си ера по време на тройната коалиция, когато печелят солиден обем обществени поръчки - предимно от ведомствата и общините, контролирани от ДПС. След 2009 г. те са по-скоро малък играч на строителния пазар. "ИСА инженеринг" е и собственик на СПА комплекса "Исмена" в Девин.

    За другия съсобственик - Красимир Дюлгеров, който в началото е и изпълнителен директор на "Делта епсилон", се знае по-малко. Най-любопитният момент в биографията му е, че през 1992 г. основава "Тера тур сервиз", която няколко години по-късно продава на фирма на Валентин Златев - човекът, който впоследствие става управител на "Лукойл България" и вече 20 години е лицето на руския петролен гигант в страната.

    На 14 януари двамата са джиросали акциите си на "ТЕЦ Варна", която без реално да работи, получава пари, тъй като поддържа така наречения студен резерв - при необходимост трябва да може да се включи и да произвежда ток. През 2015 г., тогава собственост на CEZ, топлоцентралата беше затворена като нерентабилна, но след като беше купена от семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов в края на 2017 г. тя бързо бе избрана за тази цел от Електроенергийния системен оператор и получи 27.4 млн. лв. за една година готовност да се включи. След влизането на Доган в дружеството децата на Папазов запазиха 30% дял, а самият той остана изпълнителен директор. По телефона той каза, че това, което се вижда, е всичко и отказа да коментира каквото и да било пред "Капитал".

    Личният хотел на ДПС

    Според отчетите на "Делта епсилон" основната дейност на дружеството са хотелски услуги и кухненска продукция. Реално обаче до имота, заемащ 5 дка (с още близо 3 дка гора в съседство), няма обществен достъп и той се ползва като лична резиденция на Доган. Преди десет години в компанията работят 23 души, но броят им постепенно намалява и сега е сведен до 9. Активите също се стопяват от около 1.5 млн. лв. до 766 хил. лв., като това се дължи основно на счетоводната амортизация на сградите. Реалната стойност на имението вероятно е в пъти по-висока.

    За 2017 г. приходите на компанията се свиват до 223 от 254 хил. лв. година по-рано. Загубата също се покачва от 30 на 66 хил. лв. Във всички отчети неизменно се посочва, че основен и дългосрочен клиент е ПП ДПС. "Двустранното сътрудничество е ползотворно и се предвижда съвместната работа да продължи и в бъдеще", пише още там. През годините официалното обяснение винаги е било, че имението е своеобразен младежки дом на движението, където кадрите се обучават.

    Преди да се озове в "Делта епсилон", имението е собственост на фирма "Акома", чието име беше забъркано в скандал с източване на Държавния резерв чрез сделки с жито. Неин едноличен собственик е Крилка Ангелова, бивш председател на сдружението на общините, контролирани от ДПС "Толерантност"

    Любопитно е, че решението за покупка на сараите е взето от борда на "ТЕЦ Варна" още на 18 септември 2018 г. - малко след влизането на Доган. След прехвърлянето на акциите новият собственик на 6 февруари 2019 г. е решил да направи и промени в управлението на компанията. От борда излизат Румен Асенов и турският гражданин Хюсеин Ардали. На тяхно място влизат Огнян Монов и Шабан Узун. За първия "Капитал" не откри информация, а по отношение на втория - човек с такова име според интервю на Доган от 2009 г. е работил в сарая като сервитьор и е бил човекът, открил трупа на самоубилия се началник на кабинета на политика Ахмед Емин. Изпълнителният директор на "Делта епсилон" Нина Петрова-Кашкина остава на поста си.

    И подготовка за морските сараи

    Това обаче явно не е единствената несвойствена дейност, която поема ТЕЦ-а, тъй като миналата година централата е регистрирала и две други дъщерни дружества.

    Едното се казва "Отманли вилидж" и се управлява от арх. Калин Тихолов, който е проектантът на другото имение на Доган - около 8 декара край пристанището Росенец на 15 км от Бургас, станало известно като "морските сараи". Отманли е другото име, с което е известна местността около парк Росенец, така че не е изключено компанията да е създадена за придобиване и на втората резиденция на политика. В момента тя е собственост на фирма "Хермес солар", където не се виждат промени.

    Междувременно обаче през 2018 г. Тихолов е вписан и като изпълнителен директор на "Стрейтлайн" - компанията, от която "Хермес солар" придоби имота за морските сараи през 2014 г. и която според Имотния регистър притежава още около 175 дка в Росенец. Другите директори са също архитекти от неговото студио - Ния Темиз и Стоян Мирлев. Самият Тихолов също като Папазов беше предложен за министър в кабинета на Орешарски, като дори за целта му беше създадено специално ново ведомство, отговарящо за инвестиционното проектиране. До назначаването му обаче не се стигна след остри реакции заради спорното му минало, включително и от коалиционния партньор на ДПС - БСП.

    Другото ново дружество на ТЕЦ-а е "Порт логистика Бургас", като въпреки името си вероятно ще има функции по управлението на пристанището към топлофикацията във Варна. То се управлява от самия Данаил Папазов, който, преди да влезе в политиката, беше дългогодишен изпълнителен директор на държавното "Пристанище Варна". Възможно е обаче и за него да са предвидени функции около имението в близост до Бургас, което разполага с пристан.

    www.capital.bg

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Ха-ха
      2 0
      08:10, 3 мар 2019
      че те отдавна си продадоха задниците барабар с БГ, че с едни сараи и ТЕЦ ли ни занимават !
    • 2
      Ка
      Кавун
      3 0
      10:06, 3 мар 2019
      Да се задави дано,той и другите ненаситни като него
    Последни новини