Медицински сестри протестираха в центъра на Кърджали

Протест на медицински специалисти от Кърджали и Момчилград с искания за по-достойни условия за труд и адекватно възнаграждение се състоя днес на обяд на площад „Освобождение” в Кърджали. Издигнати бяха лозунги „Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас !!!”, Развяха бели балони и надписи „Да не допускаме  медицинските специалисти да отлетят като тези балони !!!”

Протестът е на националeн, организиран в социалната мрежа, изцяло инициативата е на медицинските сестри. Искаме без търговски сдружения в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от месторабота и особеност на болница – две минимални работни заплати, допълнителни възнаграждения и техния размер, регламентирани правила в зависимост от натоварването,   връщане на медицински стандарти – почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащания за работа  в спешни отделения и ОАИЛ, клас прослужено време – 1,2 процента на година, КТД на национално ниво задължителен за във всички структури на здравеопазването, възможност за регламентиране на сестринска практика, промяна в категорията на труд, каза Семра Хасан, медицински специалист в „Дом и дете” в Кърджали.

Години наред чакаме, достатъчно сме толерантни, но търпението ни се изчерпа, обидно е за професията, което ние упражняваме. Нашата професия е много хуманна и много отговорна. Трудът ни трябва да бъде оценен достойно, добави още тя.

Двадесет години трудов стаж. Основната заплата е повишена на 610 лева. Какво има чисто за получаване – 658 лева. 14 лева за 56 часа нощен труд. Как с тези пари да се грижим за семействата си, заяви Севда Чаушева, медицинска сестра в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Тя показа фиша пред колеги и представители на медии.

Ще отстояваме позицията си докрай,  единни заедно напред, чуха се призиви на протеста.

На площад „Освобождение” бе и Росица Генчева, председател на Регионалната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя беше встрани и не участва в протеста. Не съм против протестите. Никой не ме е питал. Правят го чрез страниците на чрез Фейсбук. Така не се организира протест, каза пред журналисти Росица Генчева. Тя показа  Позиция на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от 24 януари 2019 г. до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и други институции относно необходимостта да се актуализират работните заплати на професионалистите по здравни грижи в България като се намерят нужните механизми и финансов ресурс.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини