Мадуро мести офиса на държавната петролна компания в Москва

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди закриването на офиса на PDVSA в Лисабон и прехвърлянето му в Москва. Това съобщи вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес, предаде Ройтерс. Тя се срещна с ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров в Москва, съобщава в Twitter от руското министерство.

В края на януари американското министерство на финансите наложи санкции срещу PDVSA, с което блокира държавни активи за общо $ 7 млрд. Американските власти не забраниха американските компании да купуват петрол от Венецуела, но блокираха сметката, в която правителството на Мадуро да получи парите от продажбата. Според изчисленията на американските власти, до края на годината PDVSA трябва да понесе 11 милиарда долара загуби.

През февруари санкциите бяха разширени и под тях попаднаха пет души, по-специално венецуелският министър на петрола и президент на PDVSA Мануел Кеведо.

Венецуела изнася около 500 000 барела петрол в Съединените щати дневно, главно в рафинериите Citgo (американска дъщерна компания на PDVSA), Valero Energy и Chevron. През последните години производството на петрол във Венецуела е намаляло до 1,4 милиона барела дневно поради неефективното икономическо управление и липсата на инвестиции.

Санкциите на PDVSA бяха наложени след мащабен протест, който последва встъпването в длъжност на Мадуро за втория президентски мандат в началото на 2019 година. Той обеща да проведе свободни избори. Председателят на парламента и самообявил се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо бе признат от държави като САЩ, Великобритания, Канада, Австралия. Мадуро е подкрепен от Китай, Русия, Турция и Мексико. 

Очаквано, вчера Русия и Китай блокираха внесената от САЩ резолюция относно ситуацията във Венецуела. Мотивът на двете държави с право на вето е, че с тази резолюция се прави опит за намеса във вътрешните работи на страната. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини